„Nejsem úplně zvyklý vysedávat u kurtu a sledovat jiný zápas jako trenéři, kteří na to zvyklí jsou. Zpočátku převládala nervozita, ale paradoxně čím víc se blížil konec, tím víc jsem si to začal užívat a víc jsem byl s Radkem v zápase,“ vykládal novinářům Berdych.

Triumfem v Davisově poháru se mu splnil jeden z jeho tenisových snů. „Je to úžasný pocit být součástí osmi lidí, kteří to dokázali. Teprve postupně si uvědomíme, čeho jsme dosáhli,“ řekl Berdych, který si společně se současným týmem a čtyřmi vítězi z roku 1980 užil pózování u salátové mísy.

Vítězství v Davisově poháru pro něj bylo tou nejlepší tečkou povedené sezony. „Je neuvěřitelné tímhle zakončit rok. V týmové soutěži jsme dosáhli na maximum, co se dá. A oba se teď s Radkem můžeme poohlížet po individuálních věcech,“ uvedl Berdych.

Věří, že zisk salátové mísy může české tenisty nakopnout do další sezony. Inspirací by mohl být například nejlepší tenista světa Srb Novak Djoković, který se právě výhrou v Davisově poháru před dvěma lety odrazil k nynějším výborným výkonům.

„Výhra v Davis Cupu může hodně změnit. To, co Novak předváděl v další sezoně, bylo dechberoucí. Doufám, že si přeneseme do té další sezony jen to nejlepší. Tu letošní jsme zakončili nejlepším možným způsobem,“ dodal Berdych.