Nejprve vyrazili na závody do nedalekého Frýdku-Místku, kde se konal Sportovní kemp pro děti a mládež (Čokoládová cena). Turnaj probíhal v klidné a pohodové atmosféře, která prospívala nejen těm zkušenějším, ale hlavně začátečníkům. „Někteří sbírali své první závodní zkušenosti a někteří pilovali to, co se zatím naučili,“ přibližoval trenér českotěšínských dětí Luboš Wiejacki.

Celkové resumé judistické výpravy znělo: jedenáct medailí (6x zlato, 3x stříbro, 2x bronz).

Vítězná Eva Kuricová v Bochnie.Zdroj: Judo Český těšín

Fantastický den prožili českotěšínští závodníci díky polskému oddílu PTS Janosik Bielsko-Biała, který byl pořadatelem překážkového běhu Mali Herosi a zároveň přátelského turnaje v judu.

Na startu překážkového běhu se registrovaly tři stovky závodníků, z toho osm Těšíňanů. Všechny čekala spousta překážek, na kterých si mohli ověřit svoji sílu, rychlost, vytrvalost a obratnost. Každý startoval ve své věkové kategorii a ti nejlepší pak postupovali do odpoledního finále, kterého se mohlo zúčastnit už jen 26 nejlepších.

Tým Juda Český Těšín v Sosnowci.
Těšíňanům se dařilo hlavně v Polsku

Malí Těšíňané prokázali zdatnou fyzickou kondici a ve finále (bez rozdílu pohlaví) dopadli následovně: 1. místo Jana Kolondrová, 2. místo Tereza Franková a Jan Kuric, 3. místo Matěj Lederer, Eva Kuricová a Dorotka Stanková. V soutěži družstev vyhrála sestava Jana Kolondrová, Matěj Lederer, Eva Kuricová a Dorotka Stanková, druhé těšínské družstvo v sestavě Tereza Franková, Jan Kuric, Martin Adamiec a Tereza Kavalíková skončilo těsně osmé.

„Děti zaslouží pochvalu, prokázali velkou odhodlanost. Děkujeme i rodičům, kteří nás nejen na místo dovezli a z místa odvezli, ale úplně fantasticky všechny závodníky bez rozdílu povzbuzovali a pomáhali jim poskytovat potřebný servis,“ poděkoval Wiejacki.

Markéta Janošová platí za velký talent českého lezení.
Janošová třetí na závodech Evropského poháru

Organizátoři se o sportující děti postarali vzorově, pro ty, co momentálně nezávodili, byl v areálu připraven skákací hrad a další atrakce.

Mezi dopoledním a odpoledním blokem překážkových běhů se konal judistický turnaj, kde se rozdávaly medaile za pouhou účast, to však neměnilo nic na faktu, že Těšíňané v celém turnaji ztratili pouze tři zápasy a všechny ostatní vyhráli.

Českotěšínský tým na turnaji ve Frýdku-Místku.Zdroj: Judo Český těšín

Hvězdný závěr sezony pak pro děti představoval dvoudenní turnaj v polském městě Bochnia, kde se konal XXI Międzynarodowy Turniej Judo w Kopalni Soli a odjelo na něj sedm českotěšínských nadějí.

Na tento turnaj, který se koná v solné jeskyni 248 m pod zemí, se každoročně sjíždějí stovky judistů z celé Evropy. Ani letos tomu nebylo jinak. Téměř 500 závodníků z 68 bodovaných oddílů a deseti států Evropy (Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Chorvatsko, Litva, Ukrajina, Finsko, Irsko a Česko), to už vypovídá o kvalitě a oblíbenosti tohoto turnaje.

Miroslav Matušovič v roli spolukomentátora O2 TV.
Matušovič o roli komentátora: Čerpám z toho, co jsem prožil

Těšíňané se nenechali zahanbit a všichni se vešli do první desítky. Jan Kuric a Eva Kuricová své kategorie vyhráli, druhá skončila Tereza Kavalíková, třetí Tereza Franková, pátý Christian Frater, sedmý Matěj Lederer a devátý Pavel Lomozík.

Závěr školního roku pak judisté spolu s rodiči a známými oslavili na společném opékání párků a grilovačce. „Snad budeme podobně úspěšní i v novém školním roce. A kdo má zájem se k nám připojit, tak může. Najdete nás v areálu VOP GROUP v Českém Těšíně (Lípová 1128) každý pracovní den od 17 do 20 hodin,“ informoval závěrem Luboš Wiejacki.