O výsledek ale přece jen tolik nešlo. Důležité bylo vzdát jedné z největších person českého tenisu hold. Štěpánek zažil právě v pražské O₂ areně největší úspěch, když v roce 2012 slavil triumf v Davis Cupu, který o rok později zopakoval v Srbsku. Jeho tehdejší týmový parťák a druhý hlavní strůjce tehdejších vítězství Tomáš Berdych samozřejmě na kurtu nechyběl. I když v trochu netradiční roli.

Vzhledem ke zdravotním problémům se nemohl prohánět s raketou v ruce, ale během čtyřhry si na chvíli vyzkoušel roli umpirového sudího. Jeden ze spousty momentů, kterým Štěpánek a jeho parta pobavila vyprodanou O₂ arenu.

Filip Panák (v bílém) je momentálním karvinským klenotem. Herně vyzrál a patří k nejlepším hráčům na své pozici v lize.
Karvinský klenot Panák přiznává: Baník je tady jednička, ale chci vyhrát

Úvodní čtyřhru urvali v tiebreaku Radek Štěpánek a Leander Paes, kteří vyzráli na Novaka Djokoviće a Tommyho Haase. K vidění byla spousta exhibičních výměn a parádiček. Srbský tenista si na chvíli prohodil místo s dalším hvězdným hostem a tenisovou legendou Andre Agassim.

Na lavičkách se sešli ještě hokejisté Jaromír Jágr a Martin Havlát, fotbalisté Pavel Nedvěd a Petr Čech či Mika Häkkinen, legenda formule 1. „Vážím si, že tu byli ti, co mě inspirovali v kariéře. Byl to večer, na který v životě nezapomenu,“ prohlásil Štěpánek směrem k osobnostem a obrovským personám českého i světového sportu.

Slzy dojetí a zdravice od hvězd

Po hudební vložce pak zakončil večer duelem proti Djokovićovi, který získal opět ve zkrácené hře devětatřicetietý loučící se velikán. V přestávkách mezi gemy došlo na spoustu emocí, když Štěpánek děkoval svým rodičům a dlouholetým členům jeho realizačního týmu. 

Tenisoví kamarádi Radek Štěpánek (vlevo) a Novak Djoković.
Legenda se loučí. Štěpánek na závěr kariéry vyzve i tenisového krále Djokoviće

Navíc na obrazovce běžely pozdravy, které zařídil Djoković. Svou zdravici poslali největší esa světového tenisu Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Juan Martín del Potro, Boris Becker či ostravský rodák Ivan Lendl!

„Neuvěřitelně si cením toho, co pro tenhle večer udělal. Okamžitě přijmul pozvánku, vůbec neváhal. A ta jména ve vzkazech byla silný kalibr. Dal si s tím práci, přemýšlel o dnešku. Těžko se mi hledají slova, abych mu dostatečně poděkoval,“ řekl Štěpánek na adresu svého srbského kamaráda Novaka Djokoviće.

Dojatý Štěpánek po závěrečném vítězném úderu ještě poděkoval manželce Nicole, rodině, fanouškům a všem přítomným hostům. „Těžko se mi mluví, bije se ve mě tolik emocí. Když jsem byl malý kluk, nikdy jsem si nedokázal představit, že budu takhle odcházet ze sportu, který miluji,“ loučil se. 

Nezbývá, než českému lvovi popřát hodně štěstí do další životní etapy. Ta tenisová rozhodně stála za to.

Nemanja Marjanovič ve svém živlu.
Nemanja Marjanovič po Plzni: V takových zápasech se rodí síla týmu
Radnice v Karviné.
V Karviné podepsali koaliční smlouvu