Turnaj Czech Junior International Orlová k městu neodmyslitelně patří. Místní klub stál před lety dokonce u zrodu evropského juniorského badmintonového okruhu. „Příští rok slavíme už pětadvacáté výročí, už teď se na to moc těšíme,“ řekl předsedu pořádajícího oddílu TJ Orlová-Lutyně Jan Tobola.

Letos se do akce zapojilo zhruba 140 hráčů z patnácti evropských států. „Úroveň turnaje byla opět vysoká, přijeli tady hráči nejvyšší kvality a vesměs se hrály třísetové zápasy,“ pochválil Tobola výkony všech účastníků.

Zastávka v Těrlicku-Hradišti, kde zemřel postřelený mladík.
Mladík podezřelý ze zabití byl obviněn. Zbraň měl odhodit na střechu zastávky

Orlovští měli v akci čtyři zástupce, přičemž nejlépe se umístil Lukáš Franek. Ten mezi juniory došel do čtvrtfinále, ve kterém byl nad jeho síly první nasazený Luka Ban z Chorvatska. Jeho jízdu však v semifinále zastavil Jan Janoštík, který si nakonec zahrál o zlato, ale ve finálovém utkání podlehl německému favoritovi Matthiasi Kicklitzovi.

„Soupeř byl prostě lepší v útoku. Mathiase dobře znám, prohrál jsem s ním už před týdnem na obdobném turnaji v Trenčíně,“ řekl poražený finalista. „Druhé místo v singlu na takto dobře obsazeném turnaji však považuji za velký úspěch. Byl to jeden z mých dílčích cílů této sezony a speciálně jsem se na to připravoval. Je to vylepšení třetího místa z loňského roku, příští rok už to snad vyjde,“ dodal Janoštík.

Špičkový juniorský badminton viděli diváci v Orlové.Zdroj: Tadeáš Bednarz

Také mezi juniorkami měla Česká republika svou zástupkyni ve finále. Nad síly Kateřiny Zuzákové ale byla sedmá nasazená Arina Maruščak z Ukrajiny. Čtyřhru juniorů ovládlo srbské duo Sergej Lukić a Mihajlo Tomić, mezi juniorkami si pro vítězství došly Flavie Vallet a Emilie Vercelot z Francie a v mixu se radoval srbský pár Mihajlo Tomić a Marija Sudimac.

Přestože Češi tentokrát skončili bez zlata, pořadatelé celou akci chválili. „S letošním turnajem byli všichni spokojeni. Myslím, že jsme na vysoké úrovni,“ řekl Tobola. A zapravdu mu dali i samotní hráči. „Já do Orlové jezdím už od svých dvanácti let. A turnaj byl skvělý po všech stránkách, prostě jako vždy,“ dodal Janoštík.

Karvinští házenkáři (v zeleném) uspěli v Plzni.
Karviná dobyla Plzeň. Přivodila jí první porážku
Karvinští hokejbalisté se radují z dalších bodů.
Cenné body z Letohradu. Vyhrál jsem tam poprvé, říká Rosůlek