Jedním dechem lze dodat, že petřvaldský klub je klubem s dlouhou historií, systematickou výchovou mládeže a na Karvinsku i nejúspěšnější.

„Jako jedni z mála v republice se věnujeme všem věkovým kategoriím, tedy od mladších žáků po dospělé. Ti nejlepší nám startují jak v celostátních soutěžích, čili v Českých pohárech, tak v některých mezinárodních závodech. Kdo je úspěšný i tam, dostává pozvánku do reprezentace,“ přibližuje tajemnice oddílu a dlouholetá členka Zdenka Matasová.

Klub byl založen 20. května 1958, a to jako součást tehdejší Tělovýchovné jednoty Důl Čs. Pionýr Petřvald. Zakládajícími členy byli František Jurčík a první předseda oddílu František Pišček. Prvními závodníky byli pánové Václav Pěgřimoč, Josef Duda, Jaroslav Falhar a Zdeněk Bochenský.

Václav Pěgřimoč, vůbec první závodník oddíly cyklistiky TJ Důl Čs. pionýr Petřvald (1958).Zdroj: cyklistika Petřvald

Díky obětavé práci tehdejších členů si Petřvald už v roce 1962 troufnul uspořádat mistrovství ČSSR v cyklokrosu družstev mužů. Zřejmě i díky tomu nastal do dvou let příliv nových závodníků do klubu.

Za všechny lze jmenovat Aleše Balona, Bořivoje Mrázka, Miroslava Lacha, Petra Křístka, Josefa Mušku, Petra Mrázka, Josefa Balona, Jiřího Prudela, nynějšího předsedu CK FESO Petřvald Silvestra Matase či Miroslava Koláčka, dlouholetého ředitele mezinárodního silničního závodu Gracia Orlová.

Milan Nezhoda se v roce 1966 stal prvním petřvaldským medailistou z československého mistrovství, konkrétně toho cyklokrosového v kategorii juniorů. Získal bronz.

Milan Nezhoda, vítěz 1. ročníku Československého poháru v cyklokrosu v kategorii starších dorostenců. Psal se rok 1966. Nezhoda k tomu přidal i bronz z Mistrovství ČSSR v cyklokrosu téže kategorie v Rokycanech.Zdroj: cyklistika Petřvald

Činnost oddílu se úspěšně vyvíjela dál, a tak si Petřvaldští troufli uspořádat další organizačně náročný závod – mistrovství ČSSR v cyklokrosu mužů v Petřvaldě na Březinách. Přijeli i Francouzi. Domácí klub tehdy reprezentoval Josef Duda, který skončil na 11. místě, a Miroslav Lach, který dojel šestnáctý.

V roce 1967 se ujal vedení oddílu František Mrázek. V té době mládež stagnovala, ale dostavily se první úspěchy v kategorii mužů. Milan Nezhoda, který v té době vykonával základní vojenskou službu v Dukle Trenčín, se v letech 1969 a 1970 stal mistrem Slovenska v cyklokrosu.

Úspěšný byl i Josef Muška, který za svou cyklistickou kariéru startoval na etapových závodech Tour de Bohemia, Okolo Slovenska, či podnicích v Polsku a Maďarsku.

V roce 1970 se sloučil důl Čs. Pionýr s dolem Julius Fučík a Tělovýchovná jednota změnila název na TJ Důl Fučík Petřvald - Březiny.

Oddíl zaujímal přední místo v československé cyklistice a podařilo se mu vychovat reprezentanty ČSSR v kategorii dorostenců a juniorů, jako byli Zbyněk Kozák, Břetislav Ševčík, Martin Durčák, Jiří Hanusek, Jiří Janečko nebo Rostislav Veteška, dvojnásobný mistr ČSSR v kategorii žáků a mladšího dorostu.

Rok 1975 a úspěšný Rostislav Veteška, mistr ČSSR v kategorii mladších dorostenců.Zdroj: cyklistika Petřvald

Díky organizačním schopnostem tehdejšího vedení a velkému fandovství rodiny Mrázkových byl v roce 1978 klub pověřen uspořádáním mistrovství ČSSR žen, dorostu a žáků na silnici se startem a cílem v Orlové.

Po úspěšné realizaci šampionátu byl oddíl cyklistiky vyzván, aby se podobně dobře zhostil v Orlové i pořádání cyklokrosového závodu O pohár rady města Orlové. Tyto závody se v orlovském lesoparku konaly dalších deset let, a jelikož byly zařazeny do seriálu Československého poháru v cyklokrosu, sjížděla se do města každým rokem kompletní československá špička v čele s mistry světa Milošem Fišerou, Radomírem Šimůnkem, Ondrejem Glajzou či Karlem Camrdou.

Závodem s nejdelší tradicí bylo 21 ročníků cyklistického závodu O putovní hornický kahan v rámci oslav Dne horníků. Ten běžel od roku 1968 do roku 1989.

Souběžně s těmito závody bylo uspořádáno i devět ročníků Memoriálu Bronislava Balona, funkcionáře a dlouholetého závodníka, který zahynul při výkonu povolání na dole J. Fučík v Orlové.

Od roku 1987 se začala psát dlouhá historie etapového závodu žen pod názvem Družba. Od šestého ročníku tohoto silničního podniku se organizace ujal nový organizační výbor a závod byl přejmenován na Gracia Tour Orlová. Současně byl zařazen do seriálu Světového poháru v ženské silniční cyklistice. Letos v dubnu se konal již 32. ročník tohoto závodu a CK FESO se na něm stále částečně organizačně podílí.

Podobně se organizačně podílel i na pořádání mezinárodního závodu Karviná - Wodzislaw - Karviná, který se dlouhá léta jezdil.

Rok 1971 a vůbec první ročník závodu Karviná - Wodzislaw - Karviná. Vpravo vítěz Stanislaw Gazda z Polska, vedle něj druhý v cíli, český závodník Josef Muška.Zdroj: cyklistika Petřvald

Po rozpadu cyklistiky v TJ Důl Fučík Petřvald začátkem devadesátých let 20. století došlo v roce 1993 k založení samostatného Cyklistického klubu Petřvald.

Ten v roce 1995 změnil název na CK FESO podle názvu generálního sponzora a takto funguje dodnes.

Ihned po založení navázali na předešlé úspěchy svých předchůdců noví závodníci, a to hlavně Pavel Polák, Rostislav Niesyt, Dušan Bebčák, Tomáš Čer, Lubomír Franc, Marie Doležalová, Silvie Prudelová (obě účastníce mistrovství Evropy v kategorii juniorek) a juniorští reprezentanti Aleš Fritz a Lukáš Pavlech, který nakonec reprezentoval i v kategorii dospělých a v roce 2002 úspěšně absolvoval v reprezentačním družstvu ČR proslulý Závod míru.

Na tyto závodníky navázali v poslední desetiletce Ondřej Fierla, Adam Kožušník, Jan Fierla, juniorský reprezentant republiky Jan Wala a Eduard Hrachovina, který jako vynikající sprinter stanul nesčetněkrát na stupních vítězů různých mezinárodních závodů. Posledním z řady reprezentantů ČR byl v roce 2016 Petr Trachtulec.

Marie Doležalová, mistryně republiky v kategorii žákyň z roku 1976. Jako juniorská reprezentantka odjela i juniorské MS v San Marinu.Zdroj: cyklistika Petřvald

V kategorii mužů je již přes deset let nejúspěšnějším závodníkem klubu Petr Swaczyna, jeden z nejlepších cyklomaratonců v Česku.

Samostatnou kapitolou byla v letech 2013 a 2014 kategorie žen, ve které působily české reprezentantky Veronika Kotalová a Denisa Bartošová, které s reprezentací ČR startovaly v několika závodech v zahraničí. Vrcholem byl start Denisy Bartošové na mistrovství Evropy žen do 23 let v Olomouci a zisk titulu akademické mistryně ČR. Kotalová zde byla třetí a obě společně pak získaly bronz také v časovce dvojic na mistrovství ČR.

Třetí členkou družstva, které zvítězilo v roce 2013 před Duklou Praha a Olomoucí v celkovém pořadí Českého poháru žen, byla Petra Helešicová.

Ondřej Fierla v roce 2009 na nejvyšším stupni za vítězství v závodě O pohár starosty Orlové.Zdroj: cyklistika Petřvald

A jak vypadá současnost klubu? „Nově budujeme mládežnické družstvo, ve kterém již objevujeme nové talenty, jako jsou Tomáš Swaczyna, Vojtěch Kotra, Vojtěch Huráč, Ondřej Holuša, Štěpán Kyjonka, Šimon a Daniel Svěrkotové, Robin Bláha, Dominika Rupová, Markéta Huráčová a další,“ vyjmenovává předseda klubu Silvestr Matas.

Těžištěm klubové činnosti je především výchova nových závodníků od nejmladších kategorií. Klub má dvacet registrovaných závodníků z Petřvaldu, Orlové, Karviné, Českého Těšína i Ostravy a jde mu především o zapojení co největšího počtu dětí a mládeže do pravidelního sportování.

Beskyd Tour 2013 a na nejvyšším stupni Petr Swaczyna. Vlevo druhý Tomáš Čer, odchovanec CK Feso.Zdroj: cyklistika Petřvald

„Myslíme si, že sportovní aktivita dětí pod odborným vedením je nejlepší formou prevence proti narůstajícím negativním jevům společnosti, které působí ve zvýšené míře na děti a mládež, což jsou drogy, alkohol, kouření, násilí a podobně,“ doplňuje svého manžela Zdenka Matasová, tajemnice klubu.

V rámci oslav 60. výročí trvání cyklistiky v Petřvaldě uspořádali Petřvaldští koncem loňského roku i sraz bývalých a současných členů a závodníků, kterého se zúčastnilo 45 lidí. Součástí oslav bude i letošní 23. ročník cyklistického závodu s mezinárodní účastí O cenu města Petřvald, který se pojede 2. září, a také prezentace klubu na spolkové výstavě města Petřvald.