O pohár města Havířova se plavalo v sobotu. Obloha sice hrozila deštěm, počasí ale nakonec vydrželo a ani jeden závod nemusel být ukončen předčasně.

„Letos jsme pořádali 8. ročník. Plave se tradičně na tratích o délce 3, 5 a 10 kilometrů. Přihlásilo se 110 závodníků z 20 plaveckých klubů, z toho dvou slovenských. Díky složkám Integrovaného záchranného systému MSK jsme měli dobře pokrytou celou trať motorovými čluny, včetně nového od místní policie a přijeli také dobrovolní hasiči z bohumínského Kopytova," řekl za organizátory Petr Urbánek.

Favority byli především plavci z brněnské Komety. Potvrdili to na nejdelší desetikilometrové trati, kde s časem 2:02:54 zvítězil mezi muži Vít Ingeduld a mezi ženami Sylvie Rybářová s časem 2:16:22. „Dálkovému plavání se věnuji už 25 let. Plavu i mnohem delší. Například v roce 20147 jsem vyhrála sérii sedmi závodů v Argentině, kde byla jedna trať dlouhá dokonce 88 kilometrů," řekla Rybářová.

Neztratili se ale ani domácí plavci z Havířova, kterých startovalo osm. Na tříkilometrové trati se dařilo Danielu Mikovi, který obsadil 2. místo a Liboru Hrackému, který byl třetí. Eliška Hracká byla na pětikilometrové trati druhá. „Raději poplavu jen kratší pětikilometrovou trať, protože mám lehčí zranění. Hned po těchto závodech se ale budu připravovat na další soutěž, kde se poplave na 20 kilometrů," řekla chvíli před sobotním startem.

Zdroj: Youtube