Byl to jeho den! Lukáš Rosol si připsal v Davis Cupu jubilejní desátou výhru. Co víc, v tradiční týmové soutěži to byla jeho nejcennější.

Třicetiletý Rosol tak při neúčasti jedničky Tomáše Berdycha opět potvrdil, že se stal velmi cenným článkem českého týmu. Už v prvním kole v Německu překvapil výhrou nad talentovaným Alexandrem Zverevem, kdy za stavu 2:2 rozhodl o postupu. „Je to hodně srovnatelné, ale teď si toho vážím mnohem víc, protože jsem porazil jedničku soupeře,“ byl Rosol nadšený po bitvě.

Před domácím publikem se postaral o senzaci, když porazil světovou desítku a francouzskou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu. Navíc s tím, že ve čtvrtém setu odvrátil dva mečboly, aby nakonec po necelých čtyřech hodinách klesl na kolena a vítězně zvedl ruce nad hlavu.

Český bojovník sice začal proti Tsongovi agresivně, ale byl to on, kdo měl více starostí s udržením vlastního servisu. V šesté hře dokázal odvrátit dva brejkboly a sám v následujícím gemu prolomil servis Tsongy, což 78. hráči světa k zisku první sady stačilo.

Od druhého setu se ale Tsonga zlepšil a především z forhendu Rosola trápil. Ten pak přišel o servis v sedmé hře a ztrátu už dohnat nedokázal. Ve třetím dějství si česká dvojka vypracovala šest brejkbolů, ale ani jeden neproměnila a po chvilkovém zaváhání naopak přišel o podání i celou sadu.

Čtvrtý set dospěl až do tiebreaku, v němž Rosol musel odvracet dokonce dva mečboly. V kritické chvíli ho ale podržel servis a zkrácenou hru nakonec ovládl 10:8.

Nabuzený Rosol v pátém setu působil živějším dojem než soupeř a v sedmé hře se mu podařil další brejk. Nakonec se dopracoval ke dvěma mečbolům, nervozita si ale vybrala svou daň a oba hned přišel. O třetí už se ale připravit nenechal a plně si vychutnal ovace v zaplněné Werk Areně. „Nejhorší bylo, že ten poslední míč jsem nemohl dodělat. No, naštěstí se mi to nakonec podařilo,“ oddechl si Rosol.

Veselý nenašel cestu

Na svého zkušenějšího kolegu nedokázal navázat Jiří Veselý, který při neúčasti Tomáše Berdycha plní roli české jedničky. Třiadvacetiletý Veselý nenašel svůj rytmus a s Lucasem Pouillem neuhrál ani set. Padl 6:7, 4:6 a 5:7.

„Hrozně jsem plašil a dělal chyby. A to na téhle úrovni nesmím. Mrzí mě to,“ řekl Veselý, jenž přijel do Třince coby čerstvý čtvrtfinalista Wimbledonu.

V utkání se však nemohl opřít o svůj servis, jeho silnou zbraň. Navíc nestačil na francouzské překvapení ani ve výměnách. Naopak Pouille při své daviscupové premiéře působil sebejistě a pestrou hrou nedal Veselému mnoho prostoru.

„Je to pořád stejné. V Davis Cupu jsem snad až na jeden zápas neodehrál ani jedno utkání, se kterým bych mohl být spokojený. Bohužel jsem ještě nenašel cestu, jak být psychicky v takové pozici, že bych vše hodil stranou,“ dodal Veselý.

Čtyřhra opět napoví

Jako obvykle tedy významně napoví čtyřhra, do které by měli naskočit Adam Pavlásek a nestor Radek Štěpánek. Kapitán Navrátil však zvažuje, že by postavil i svěle hrajícího Rosola. Soupeři Čechů budou nejlepší deblisté světa a wimbledonští šampioni Nicolas Mahut a Pierre-Hugues Herbert. „Ještě se musím zeptat Radka a Adama, jak na tom jsou,“ vysvětli Navrátil v České televizi.