Každý příběh jednou končí. Ke svému závěru dospěla i dlouhá tenisová kariéra Radka Štěpánka, dvojnásobného daviscupového vítěze a jednoho z nejlepších tuzemských tenistů v uplynulých dvou dekádách.

Osmatřicetiletý Štěpánek hrál naposledy letos v lednu na Australian Open, na jaře pak podstoupil operaci bederní páteře. Od té doby se pilně připravoval na návrat na kurty, do poslední chvíle věřil, že čas na odchod ještě nenastal.

V dresu české reprezentace nikdy nevypustil žádný souboj.Zdroj: Martin Divíšek

Na úterní tiskové konferenci však ohlásil, že zdravotní komplikace spojené s comebackem jsou příliš velké. Svou tenisovou kariéru se tak rozhodl definitivně ukončit.

„Takový je život. Musím zůstat realistou a vědět, co si tělo může a nemůže dovolit. Nebudu dál tělo tlačit, což jsem dělal dlouhou dobu. Bojoval jsem do posledního dechu, ale nastal čas jít dál,“ uvedl Štěpánek.

Ve dvouhře získal pět turnajových titulů ATP, dostal se i do první desítky žebříčku. Ve čtyřhře vyhrál dva grandslamy, spolu s Indem Leanderem Paesem kralovali na US Open 2012 a Australian Open 2013. Z loňské olympiády v Riu si přivezl bronz z mixu (společně s Lucií Hradeckou).

Tvrdě dřel i na tréninku.Zdroj: Martin Dostál

Slavné chvíle prožil Štěpánek v Davis Cupu. Výrazně se spolu s Tomášem Berdychem podepsal pod české triumfy v letech 2012 a 2013, ve finálových duelech proti Španělsku i Srbsku pokaždé získal rozhodující bod.

„Všechno, co k tenisu patří, mi bude chybět, soutěživost nejvíc. Ten zápasový adrenalin a gladiátorský boj o vítězství,“ zasnil se ještě na chvíli karvinský rodák.

Někdejší osmý hráč světa zavzpomínal u promítání fotografií s velkými okamžiky jeho kariéry. „Vše, co fotky ukazují, mám ve svém srdci. To už tam zůstane. Vždy jsem hrál tenis s láskou. Děkuji za tu šanci rodině, která se kvůli mně obětovala. Bez jejich podpory bych všechny ty chvíle nemohl prožít,“ prohlásil dojatý Štěpánek.

Mezi úspěchy vypíchl rozhodující zápas finále Davis Cupu proti Španělům, kdy v rozhodující bitvě porazil Nicolase Almagra a zařídil první salátovou mísu pro samostatné Česko. „O tom momentu jsem snil jako malý kluk, v pubertě i jako chlap. Sny se plní, jen pro ně musí člověk žít,“ prohlásil závěrem své životní krédo.