Může za to aktuální forma Kopřivnice, která pod vedením exkarvinského Lubomíra Veřmiřovského startuje novou etapu klubového handbalu. „Začali jsme slušně, ale máme před sebou ještě dlouhý proces, během něhož bychom se chtěli neustále zlepšovat a postupně nabalovat do našeho herního schématu další a další věci. Za tři měsíce toho s týmem zase tolik nenacvičíte,“ upozornil „Veřma“, kterému se nicméně podařilo v Kopřivnici „pobláznit“ lidi.

Fanoušci Kopřivnice po dlouhé době vyrazili do Karviné v takovém počtu i s „kotlem“ a neustále povzbuzovali. „Ano, to nebývalo zvykem, ale daří se nějaké propojení mužstva s fanouškovskou obcí, lavička nám také žije. Je to dobré,“ pochvaluje si Veřmiřovský. „Kluci sami věří tomu, že bychom se za čas mohli někam dostat. Na tréninku makáme, posouváme se. Zároveň víme, že před sebou máme ještě dlouho cestu, asi tak čtyřletý blok, ale za nějaký ten rok bychom chtěli hrát o medaile a věříme tomu,“ ujistil Veřmiřovský.

Derby ovládli karvinští házenkáři (v zeleném).Zdroj: Ivo Dudek

Jeho tým v Karviné nehrál špatně. Jenže domácí byli lepší. Celý zápas odehráli koncentrovaně, za tvrdou a důraznou obranou úřadoval gólman Marjanović, vepředu se o příděly branek v kopřivnické síti starali zkušení lídři Brůna s Monczkou, a také mladý křídelník Nedoma. Jedinou kaňkou na kvalitním zápase byli rozhodčí, kteří rozhazovali chybné verdikty na obě strany plnými hrstmi.

Potvrdili Plzeň

Karvinští už nechtěli opakovat blamáž s Novým Veselím, takže jezdili celý zápas naplno. „Ten výpadek se už nesmí opakovat. My jsme dnes prostě museli vyhrát,“ uznal trenér HCB Marek Michalisko.

Jeho tábor před derby věděl, že na rozdíl od předešlých let, čeká karvinské hráče pořádná šichta. „Kopřivnice přijela jako lídr tabulky, hýří sebevědomím, jde herně nahoru, takže jsme věděli, že to bude těžké a silové utkání. To se potvrdilo, bylo to dost tvrdé, padlo dost dvojek, i nějaké červené karty. Ale takhle se derby hraje. My jsme šťastní za dva body a za to, že jsme potvrdili výhru z Plzně. Pak to má v tabulce nějaký efekt,“ poukázal Michalisko na fakt, že Baník se rázem ocitl na dostřel špice tabulky.

Derby ovládli karvinští házenkáři (v zeleném).Zdroj: Ivo Dudek

To, že Karvinou čeká perná práce, tušili nejspíš všichni, protože při pohledu na vyrovnanou tabulku se automaticky nabízí otázka, který zápas v soutěži bude vůbec „snadný“? „No asi žádný. Liga se strašně vyrovnala a dokazují to i Strakonice, které obraly Duklu. Hlavně teď na začátku mají ještě všechna mužstva dost sil a žádné zraněné. Před sezonou všechny týmy posílily a postupem času bude rozhodovat i šíře kádru,“ myslí si Michalisko.

V neděli zase rozhodlo to, že Karviná nepustila Kopřivnici do výraznějšího vedení. „To byl důležitý moment. Jakmile takového soupeře pustíte na distanc, vzroste mu sebevědomí ještě více a na hřišti si pak hodně dovolí. Oni zatím odehráli všechny zápasy vyrovnaně, i ty, co prohráli, takže jsme rádi, že jsme to zvládli tak, abychom neměli problém,“ zakončil Michalisko. 

Baník Karviná – KH Kopřivnice 36:29 (17:15)

Sled: 1:3, 3:5, 6:8, 10:9, 15:12, 20:16, 23:21, 29:23, 33:27. Rozhodčí: Kosa, Švidernoch. Sedmičky: 5/4:2/2. Vyloučení: 12:11. ČK: Zbránek – Hardt. Diváci: 963.

Karviná: Marjanović, Mokroš – Brůna 5/1, Fulneček, Monczka 9/3, Pindej 1, Piatek 2, Plaček, S. Mlotek 2, Solák, T. Mlotek 2, Nantl, Zbránek 6, Nedoma 9, Jiří Užek.

Nejvíce branek Kopřivnice: Střelec 7, Hanus a Mynář po 5.