Letošní světový šampionát nejrozšířenějšího stylu Shotokan proběhl v samém srdci Rumunska – Bukurešti, a havířovští karatisté se na něj svědomitě připravovali průběžně celý rok. Výsledek byl vidět.

„Je třeba podotknout, že ze strany WSF bylo Rumunsko coby dějiště konání mistrovství velmi dobrou volbou. Vše klapalo na jedničku,“ uznal první muž havířovského karate Marek Franta, trenér a předseda SKK Budo Havířov.

Jeho svěřenci byli v Bukurešti vidět, navzdory obrovské konkurenci, kdy se šampionátu zúčastnilo 1513 startujících z 53 zemí světa.

Zástupci SKK Budo Havířov podávají skvělé výkony na vrcholných podnicích už řadu let, startovali na několika podnicích třeba i pod hlavičkou reprezentace Czech Union Shotokan Karate.

Teatr Łaźnia Kraków slibuje nevšední zážitek ze hry Wałęsa w Kolonos, kde v titulní roli exceluje Jerzy Stuhr.
Začíná divadelní festival Bez hranic. Soutěží se o Zlomenou závoru

Dřina se vyplatila

Havířovští karatisté předvedli v nabitých kategoriích se světovou špičkou skvělé výkony a během čtyř náročných dnů, kdy se závodilo až do pozdních nočních hodin, dokázali získat deset medailí, z toho třikrát byli ve finále.

„Škoda, že nám tam chybí ta pověstná třešnička na dortu v podobě zlata,“ zalitoval nejprve Franta. „Asi nám scházel kousek štěstí, ale je to sport a po zásluze vyhrál opravdu ten lepší. Kdyby mi někdo před mistrovstvím řekl, že získáme tři stříbrné a sedm bronzových medailí, tak bych tomu nevěřil. Jsme velice spokojeni,“ podotkl hlavní trenér havířovských karatistů.

Mladí havířovští karatisté uspěli na MS v Rumunsku.Zdroj: SKK Budo Havířov

Velký respekt měl ke všem reprezentantům, kteří podstoupili několikaměsíční tréninkovou dřinu. „V tělocvičně jsme byli takřka každý den, nikdo nic nešidil a dřina se vyplatila. O tom, že jsme udělali kus poctivé práce, mě ujistily už výsledky z přípravných turnajů, které jsme absolvovali před Rumunskem,“ upozornil Franta.

Havířované vybojovali několik cenných kovů na velkém turnaji Grand Prix Žilina. Velmi dobrou prověrkou pro ně bylo i mezinárodní Mistrovství Moravy a Slezska v karate, kde se ziskem 23 medailí převzali hlavní trofej pro nejlepší klub turnaje, to vše mezi třemi stovkami závodníků ze čtyřiceti klubů a čtyř zemí.

Pavel Maslák v Turnově vyhrál stovku a na dvoustovce byl druhý. O jednu setinu sekundy.
Pavel Maslák v Turnově: Vytuhl jsem

„Po těchto výsledcích už jsem kupoval letenky do Rumunska bez obav,“ zasmál se Marek Franta. V medaili věřil, v deset ale ne. Navíc všechny byly dosaženy v soutěžní disciplíně kumite (zápas), a to napříč celým spektrem kategorií od nejtvrdších ippon a sambon shobu, až po sportovnější formu kumite WKF.

„Určitě nesmím zapomenout poděkovat trenérům, Tomášům Adamcovi a Hudcovi, kteří mě při přípravě závodníků výborně sekundovali. Velké díky patří jmenovitě závodníkům Michalu Cvoligovi, Noele Jelenové, Martinu Beckovskému, Janu Šindlerovi, Antonínu Doffkovi a Petrovi Havláskovi, kteří nás v Bukurešti vzorně reprezentovali,“ poděkoval Franta.

Trenéři připravili děti z klubu na vrchol sezony na jedničku.Zdroj: SKK Budo Havířov

Posledních několik měsíců, které začaly tvrdou přípravou na mistrovství světa až po sladký konec v podobě medailí z této vrcholné světové události, si užil. Naopak jej zklamal přístup města k havířovskému klubu v posledním roce. „Ve vedení Havířova došlo ke změnám a jde to bohužel vidět. Za předcházejících pět let bylo vedení města, bez ohledu na politickou příslušnost, vždy velice korektní a přistupovalo k práci s mládeží v jednotlivých sportovních klubech velmi pozitivně. To teď nevidím,“ upozornil závěrem Marek Franta.

Erik Puchel se těší na návrat do Karviné. Teď pomáhá divizním Dětmarovicím.
Erik Puchel: Zase si chci zahrát první ligu v Karviné
Důl ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.
Báňští záchranáři bojovali s požárem v podzemí Dolu ČSM