Havířovský Baník ve složení Silvestr Khek, Patrik Krywult, Michal Mička, Kamil Kučera, Martin Czakan, Karol Samko, Tomáš Wykret a Nikolas Brezina nenašel v závěrečném třetím kole ligové soutěže přemožitele a vyhrál před domácím Bonatransem a Horní Suchou.

Pořadí v posledním kole kopírovalo i celkové pořadí na stupních vítězů, když se mistrem republiky stal právě Havířov před Bohumínem a třetí Horní Suchou.

Havířov (v bílém) doma udolal Porubu.
Havířov doma přehrál Porubu a zastavil sérii proher

Svěřenci trenéra Libora Jakši a vedoucího týmu Dalibora Klimši sice s Bohumínem prohráli v úvodním kole soutěže, ale další dvě kola ovládli a Bohumínu vrátili prohru na jeho půdě.

„Kluci překvapili a prokázali dobrou výkonnost. V letošním ročníku jsme nepředpokládali a ani neměli ambice na vítězství. Když jsme ale začali dominovat a ovládli druhé kolo, řekli jsme si, proč ne?“ usmíval se manažer SKV Baník Havířov Dalibor Klimša. Důležitým faktorem úspěchu bylo, že se vzpěračům vyhýbala zranění.

Nejlepší závodník I. ligy Kamil Kučera s manažerem klubu a vedoucím havířovského mužstva Daliborem Klimšou.Zdroj: SKV Baník Havířov

„Velkou radost mám ze začlenění Tomáše Wykreta, osmnáctiletého talentu, který dobře doplňuje třicátníky Mičku, Krywulta, Kučeru či Samka a je platným členem týmu. Naopak jsme škrtali Czakana anebo v letošním roce nevyrovnaného Kheka, který byl z důvodu tréninkových výpadků vyřazen z posledního kola. Bohužel musím zkritizovat naše mládežníky, kteří stagnují a jejich výkonnost se moc nezlepšuje z nedůvodných absencí na tréninku,“ upozornil Klimša.

„Je na každém z nich, aby si uvědomili, co chtějí. Každý má otevřené dveře do reprezentace nebo do Olympu (sportovní klub Ministerstva vnitra), kde jsou již plně profesionální podmínky. V těchto individuálních sportech, kde se zvedají kila, to jde vidět snadněji, než u sportů kolektivních,“ doplnil kriticky.

Dětmarovice se výhry znovu nedočkaly.
Dětmarovice sahaly po bodu, v závěru ale padly

Na druhé straně pochválil jiné mládežníky, kterým jde výkonnost nahoru. „David Horník je příslibem pro další roky, stejně jako Jarolím, Žáček, Mikeš a další,“ vyzdvihl Klimša naopak jiné závodníky.

V Havířově si pochvalují hlavně činnost hlavního trenéra SCM Miloše Kopeckého, který ve svém volnu odvádí obětavou práci a věnuje se dětem, mezi kterými hledá další adepty mládežnických výběrů.

Trenér Baníku Libor Jakša na nejvyšším stupínku přebírá mistrovský pohár.Zdroj: SKV Baník Havířov

„V příštím roce bychom chtěli titul obhájit, ale těch okolností, které promlouvají do výsledků, je v tomto silovém sportu mnoho, takže to vyjít nemusí. My ale pro to udělám maximum možného,“ slíbil Klimša, manažer nejúspěšnějšího vzpěračského klubu republiky.

Havířov totiž získal od svého vzniku v roce 1956 už svůj čtrnáctý titul. „Stojí za ním dřina všech závodníků a také podpora města Havířov, Moravskoslezského kraje a dalších partnerů, bez kterých bychom v tak náročném režimu nemohli na takto vysoké cíle pomýšlet,“ poděkoval Klimša a doplnil i pozvánku na každoroční prestižní vzpěračkou soutěž TOP 12.

Ta proběhne v Havířově 30. listopadu od 15 hodin, tradičně ve vzpěračské hale Milana Romana. „Na třicátý ročník jsme připravili jednu novinku, kdy budou závodit i nejlepší vzpěračky z republiky,“ pozval diváky na tuto zajímavou akci Dalibor Klimša.

Havířovská desítka 2019. Vítěz běhu na 10 km Adam Szymanik.
Havířovskou desítku vyhrál Adam Szymanik. Maslák pomohl ke světovému rekordu

Bohumín a Suchá doplnily medaile

Převahu okresních vzpěračů nad zbytkem republiky dokumentovaly dalšími umístěními i kluby z Bohumína a Horní Suché. Bonatrans obsadil druhou pozici za Havířovem, třetí kolo odvzpíral ve složení Radoslav Tatarčík, Jiří Gasior, Petr Petrov, David Mahovský a Petr Sedláček.

Horní Suché chyběl Maďar Ferenc Gyurkovics, obhajoba bronzu z minulého roku ale vyšla. Tým v Bohumíně startoval ve složení Petr Stránský, František Polák, Martin Štreichl, Matěj Moskál a Patrik Buchta. Matěj Moskál docílil pěti národních rekordů v trhu (96 kg), nadhozu (120 kg) i dvojboji (216 kg).

Konečné pořadí MČR družstev: 1. Baník Havířov – 29 bodů, 2. Bonatrans Bohumín – 27, 3. SKVOZ Horní Suchá – 25, 4. SKV Sokolov – 19, 5. Hellas Brno – 18, 6. Sokol Moravská Ostrava – 17.

Daniel Hanusek (vpravo) dal jeden ze dvou petrovických gólů. Ani na bod to ale nestačilo.
Tragická šestiminutovka rozhodla o porážce Petrovic
Bohumínu se v divizi dál daří.
Bohumín přidal čtvrtou výhru v řadě. Opět řádil Padých