Bývalý hráč Baníku se v zimě připravoval na mistrovství Evropy v Chorvatsku, kde plánoval ukončit reprezentační kariéru. Do konečné nominace se ale překvapivě nedostal.

„Po posledním tréninku, den před odjezdem, mi trenéři řekli, že to padlo na mě. V novinách jsem se dočetl, že jsem neměl formu a asi měsíc po mistrovství mi volal trenér Filip, že se tak prostě rozhodli a že to pro ně nebylo lehké rozhodování,“ uvedl čtyřiatřicetiletý křídelník. Zklamání ho ale přebolelo a připravuje se na další sezonu ve druhé francouzské lize.

Máte za sebou první rok v Dijonu. Jaký byl?

Pro mě i mou rodinu to byla velká životní změna, na kterou jsme se hrozně těšili. S týmem jsme se dostali do play-off, takže jsme splnili cíl. Já jsem si to své odehrál.

Ilustrační foto
Další nové hnutí v Ostravě. Kdo jde do voleb za Lečo?

Sahali jste po postupu do nejvyšší soutěže, nakonec jsme ale dohráli v semifinále. Co vám chybělo?

Řekl bych, že širší kádr, možná trochu štěstí. V semifinále play-off jsme ani jednou neprohráli, ale nepostoupili jsme kvůli gólu v posledních vteřinách, který neměl platit. Na druhou stranu, odvetu jsme hráli doma, celý zápas jsme vedli a měli jsme to dotáhnout minimálně do finále.

Odchovanec karvinského Baníku Jan Sobol je oporou Dijonu.Zdroj: Dijon Métropol Handball

Trénoval vás bývalý nejlepší házenkář planety Jackson Richardson. Jaký je to trenér?

Byla to velká persona francouzské házené, hvězda. Jinak je to ale velmi příjemný a pohodový člověk. Nechal nás hrát a moc do toho nezasahoval, což mi absolutně vyhovovalo.

Jaká je vůbec kvalita druhé francouzské ligy?

Moc jsem nevěděl, co od toho čekat, druhou ligu jsem totiž nikdy předtím nehrál. Věděl jsem, že to bude fyzicky náročné a hodně individuální, ale netušil jsem, že úplně všechny zápasy budou velmi vyrovnané a těžké. Každý tady může porazit každého.

Rybáři vypustili rybník v době sucha, což se lidem a ochráncům přírody nelíbí.
Lidem se nelíbí vypuštění rybníka v době sucha

Ve francouzském poháru jste narazili na Montpellier, tedy tým, ve kterém jste dříve sám působil. Byl to pro vás speciální zážitek? Potkal jste nějaké bývalé spoluhráče?

Z kluků, se kterými jsem kdysi hrál, už tam zbyli jen Kavtičnik, Gigou a Gerard. Speciální zážitek pro mě byl, když mě před rozcvičkou přišel přes celé hřiště pozdravit trenér Montpellieru Patricie Canayer. Je to nejlepší trenér a persona, kterou jsem kdy během házenkářské kariéry poznal. Hodně si toho vážím.

Jaká vás čeká příprava?

Příprava je jako vždy těžká, ale taky pestrá, zábavná a dělána s lidmi, kteří tomu rozumí. Docela poctivě jsem se připravoval i během prázdnin, takže bych to měl bez problémů vydržet (směje se).

Jan Sobol v akci. S týmem bojoval o postup do první ligy.Zdroj: Dijon Métropol Handball

Budete zase útočit na postup?

Co jsem se díval, tak ostatní týmy hodně posilovaly, zato my jsme zůstali jen s jednou změnou, takže cílem bude hrát zase play-off. Tam už se může stát cokoliv.

Sledoval jste dění v české extralize? Co říkáte na titul Karviné?

Je to super, titul se konečně vrátil do správných rukou. Je fajn, že lidé ve městě a okolí zase začali chodit na házenou. Myslím, že pokud se budou klukům vyhýbat zranění, tak by mohli zase útočit na titul. Hratelné je i první kolo Poháru EHF, takže klukům budu držet palce.

Ilustrační foto
Nová stezka pro pěší i cyklisty spojí Skřečoň se Záblatím

Je vám 34 let, jak dlouho ještě plánujete hrát? Chtěl byste kariéru dohrát v zahraničí, nebo myslíte na návrat do Karviné?

Smlouvu mám ještě na dva roky. Čím jsem starší, tím se cítím lépe, tak snad to tak bude i pokračovat. Pokud budu zdravý a bude o mě zájem, tak myslím, že ještě jednu smlouvu podepíšu. Chtěl bych pokračovat venku, ale kdybychom se vrátili, tak jedině do Karviné.

Nedávno jste v tichosti ukončil reprezentační kariéru poté, co jste se nevešel do nominace na mistrovství Evropy. Bylo to velké zklamání?

Nikdy jsem ve své kariéře nic podobného nezažil, ale co bolí, to přebolí a teď už vidím hlavně pozitiva mého konce v reprezentaci. Po posledním zápase v sezoně už mě nečeká žádné cestování, v klubu už se jen lehce trénuje a hlavně mám čas na svou rodinu. Odpočinu si, dobiju baterky a poprvé budu mít i klidné Vánoce, už teď se na to těším.

JAN SOBOLNarozen: 22. května 1984
Post: pravé křídlo
Stav: ženatý, dvě děti
Kariéra: Karviná, Montpellier (Francie), Prešov (Slovensko), Vardar Skopje (Makedonie), Prešov (Slovensko), Pulawy (Polsko), Dijon (Francie)
Reprezentace: 138 startů/363 gólů
Úspěchy: 4x český mistr s Karvinou, 3x francouzský mistr, 2xfinalista Francouzského i Ligového poháru s Montpellierem, slovenský mistr s Prešovem, vítěz SEHA League s Vardarem Skopje, 3x bronz z polské ligy s Pulawami.

Petr Sobol

Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvují každoročně statisíce turistů.
Návštěvnost Moravskoslezského kraje se zvýšila
Nápisy z roku 68 na budově základní školy v ulici Šalounova v Ostravě-Vítkovicích.
Protiokupační hesla zůstávají na zdech dodnes