Fanoušci Karviné právem očekávali, že se baníkovci o postup do finále pořádně porvou, avšak nestalo se tak. Sobotní zápas ještě šel, ale neděle, to byl jedním slovem debakl.

Vítěz základní části extraligy a obhájce mistrovského titulu potvrdil své kvality, na všech postech sestavy byl lepší včetně tolik diskutovaného postu gólmana. Nestárnoucí Motlík hlavně v neděli zastínil své téměř o generaci mladší protihráče. Ale tam prioritní problém nebyl. „My jsme totálně vyhořeli ve všech herních činnostech. To, co nás zdobilo v sérii se Zubřím, jsme vůbec nepotvrdili," uznal trenér karvinského týmu Jaroslav Hudeček.

Pokud Karviná na západ Čech jela se snahou překvapit, pak špatné vstupy do zápasu jí v tom zabránily. Stará známá pravda sice říká, že ta pravá házená se hraje až posledních deset minut utkání, jenže pokud do nich vstupujete s několikabrankovou ztrátou, stejně nezmůžete nic.

„Bohužel je to tak. My jsme se na Plzeň velmi pečlivě připravovali. Kdo mě zná, tak nemůže tvrdit, že bych něco ošidil. Jenže na hřišti to pak vypadalo úplně jinak. Technické chyby a kolaps v postupném útoku, to nás sráželo," ohlížel se Hudeček za zápasy.

Házenkáři Karviné (v bílém) nestačili na Plzeň.

Se sobotním duelem ještě mohl být relativně spokojen. „Tam jsme sice také špatně začali, ale poločasovou ztrátu jsme ještě dokázali zlikvidovat (z 16:12 na 16:15 – pozn. aut.). S obranou to bylo ještě v pořádku, dostali jsme jen sedmadvacet gólů, ale útok, ten nám vůbec nešel. Jenže v neděli to byl kolaps. Zase jsme špatně začali a ještě hůře skončili," zasmál se smutně Hudeček. „Jako by hráči nevěřili, že s výsledkem ještě mohou něco udělat," dodal.

Těžko si vysvětlit, čím byl nenadálý herní propad způsoben. Snad úbytek sil po sobotním večerním utkání. V neděli se začínalo již dopoledne, ale pro oba celky to bylo stejné. „Přesně tak. I když je pravda a máme to z minulosti několikrát ověřeno, že po vyhraném zápase se lépe regeneruje," uvažoval kouč karvinského mužstva.

Teď je otázka, jestli baníkovci vůbec věří, že se přes Plzeň dá ještě postoupit. „Na tom budeme teď celý týden pracovat. Pro kluky je to rána, ale zkusíme se z toho dostat, hlavně psychicky. Asi to s nimi zamávalo. Ale možná je dobře, že jsme chytili takový políček. Mužstvo zase může po tom postupu přes Zubří stát pevně oběma nohama na zemi, začít, jak se říká, od píky," zakončil Jaroslav Hudeček.

Talent MAT Plzeň – Baník OKD Karviná 27:23 (16:12)

Rozhodčí: Točík, Zych. Sedmimetrové hody: 2/2:3/2. Vyloučení: 3:2. Diváci: 1130. Stav série: 1:0.
Nejvíce branek Plzně: Vinkelhörfer 6/2, M. Škvařil 4, L. Petrovský a Blecha po 3.
Karviná: Lefan, Schams – Monczka 1, Veřmiřovský 5/1, Chudoba 5, S. Mlotek 1, Jan Užek 3, Gelnar, T. Mlotek, Frančík 3, Ivkovič 5/1, Pindej, Paululík.

Talent MAT Plzeň – Baník OKD Karviná 35:17 (18:13)

Rozhodčí: Bečička, Horák. Sedmimetrové hody: 1/1:2/2. Vyloučení: 3:3. Diváci: 910. Stav série: 2:0.
Nejvíce branek Plzně: M. Škvařil 6, Blecha 5, Vinkelhöfer 5/1, Linhart, Tonar a L. Petrovský po 4.
Karviná: Lefan, Schams – Monczka 2, Veřmiřovský 5/2, Chudoba 3, S. Mlotek 1, Jan Užek 4, Gelnar, T. Mlotek, Frančík, Ivkovič, Pindej 2, Paululík, Jiří Užek. Trenér: Jaroslav Hudeček.