HCB OKD Karviná – Gumárny Zubří 31:29 (16:10)

Karvinští házenkáři v sobotním podvečeru v parádní atmosféře, kterou vytvořily tři plné autobusy zuberských fandů, dokázali po starém mistru (Dukla) porazit i toho pravděpodobně nového (Zubří) a stvrdili pečeť na své bronzové umístění z letošního ročníku.

Jejich nástup do utkání byl oslňující, stejně jako byla ohlušující kulisa celého zápasu. Díky precizní obraně, do které se vrátil snad už nadobro uzdravený Libor Hanisch, i v posledních týdnech famózně chytajícímu brankáři Jakubu Lefanovi, si vytvořili okamžitý náskok 8:2 a jali se udávat tempo střetnutí.

Celou první půli měli navrch, dobře kombinovali a rvali se statečně před brankovištěm Zubří, kde to připomíná válečnou zónu i v normálním utkání, natož v tom, které v sobě skýtá náboj mistrovských oslav.

Ty však Valachům nechtěli baníkovci povolit, a pro Zubří je to možná i dobře, alespoň může slavit příští týden doma před vlastními fanoušky. Do druhé půle vpadli o něco iniciativněji Zubřané a sérií čtyř gólů se domácím přiblížili. Ti ale nadále drželi dostačující náskok.

Až posledních deset minut nabídlo dramatizaci vypjatého střetnutí. Houževnatí hosté se dostali na dostřel dvou a posléze i jediného gólu. Karvinští ale bojovali o cenné body dál a nakonec těsný náskok uhájili.

„Myslím, že zaslouženě. Dnešní zápas měl náboj, skvělou kulisu a kluci v náročném utkání obstáli. Celý zápas jsme vedli, dobře nám fungovala obrana. Považujeme za úspěch, že jsme v jednom týdnu obrali o všechny body oba hlavní kandidáty na titul a naše rivaly. Je to velké povzbuzení do další práce," hodnotil utkání Rastislav Trtík, kouč Baníku.

Zuberský trenér Jiří Mika, slavící v den utkání 51. narozeniny, si na pořádné oslavy bude muset ještě počkat. „První poločas jsme nezvládli, tam jsme byli nervózní a domácí zaslouženě vedli. Jejich náskok už byl takový, že jsme ho nedokázali smazat, i když jsme se moc snažili. Bylo to těžké utkání, ve kterém byli domácí o něco lepší," shrnul Mika vynikající líbivý duel.

Sled: 3:0, 8:2, 12:9, 17:10, 19:16, 21:18, 23:21, 27:25, 30:29. Rozhodčí: Horáček, Novotný, sedmičky: 6/3:3/1, vyloučení: 6:10, červené karty: 54. Kružík - 56. Dědek, diváci: 720.

Karviná: Lefan, Drápal – Krahulec 5, Vančo 4, Sliwka 2, Chudoba 4/3, Hanisch, Mlotek 1, Kružík 1, Diviš, Kalous 1, Požárek 4, Petrovský 3, Hastík 6. Trenér: Rastislav Trtík.

Nejvíce branek Zubří: Stržínek 8/1, Hanták a Šustáček po 6.