Je třeba uznat, že pro úvodní kolo Challenge Cupu nevyfasovali karvinští vicemistři z Baníku zrovna jednoduchého soupeře, byť se to mohlo na první pohled zdát. Izraelský Juvalim Holon zlobil, domácí borci ale zúročili zkušenosti z loňské účasti v pohárové Evropě a domácí dvojzápas zvládli.

Po sobotní výhře 31:26 zvládli i nedělní odvetu 32:29. „Viděli jste sami, že soupeř byl velice dynamický a poměrně agresivní, někdy až za hranou únosnosti. Ono se řekne izraelská liga, ale jim tam působí řada hráčů z bývalé Jugoslávie, hráči z Německa, Afriky. Třeba Górnik Zabrze doma porazil izraelského mistra Rišon le-Cijon jen o tři góly. V odvetě to bude mít těžké. Izraelská liga šla opravdu nahoru a doby, kdy jsme doma někomu nasázeli čtyřicítku, jsou definitivně pryč. Sám musím přiznat, že jsme čekali lehčí práci,“ uznal trenér Baníku Marek Michalisko.

Karvinští házenkáři zdolali v úvodním kole Vyzývacího poháru izraelský Juvalim Holon 31:26. Odveta se hraje v neděli rovněž v Karviné.
Karviná v „poločase“ vede o pět branek

Solák se blýskl, ukázal se i Noworyta

Domácí se museli vypořádat s absencí pivota Gromyka, jehož ale nahradili Franc s mladíkem Noworytou. V sobotu zachytal skvěle Marjanović, v neděli zase Mokroš. Karvinští se tak mohou opřít o výkony gólmanů, což je pro defenzivní činnost zásadní skutečnost.

Václav Franc (s míčem) si Karvinou vybral i pro zápasy v pohárové Evropě.
Václav Franc po výhře: Hlavně to v neděli nepodcenit

Michalisko se pro Mokroše rozhodl v neděli dopoledne. „Svými výkony si stále říká o šanci a těch zápasů je hodně. Navíc je už ve věku, kdy potřebuje chytat víc. My víme, že je to výborný gólman, oba se střídají s Nemem (Marjanovićem), který je sice jednička a chytá víc, ale Péťa je výborná dvojka, což potvrzuje. V Zubří zachytal výborně, dnes také. Daří se oběma, to je pro trenéra vždy skvělé,“ těší Michaliska forma karvinských brankářů.

Kromě toho jej potěšily i výkony nováčků či Dominika Soláka, autora sedmi nedělních branek. „Myslím, že nováčci se toho zhostili dobře. Postupně dostávají víc a víc šancí. Mladý Nicolas (Noworyta) chytil šanci, Ondra Skalický zahrál dobře už včera. Na závěrečné minuty tam šel i mladý Polák Urbański. Mladí potřebují dostávat šanci. Své úkoly si plnili,“ vyjádřil spokojenost trenér Baníku.

Karvinští házenkáři (v zeleném) zdolali Izraelce i podruhé.Zdroj: Ivo Dudek

Byl rád, že se zapojila i celá lavička. A Solák? „Super. Je tam i od toho, aby hru přitvrdil, z toho sice plynou občas dvouminutové tresty, ale on dnes zahrál skvěle i v útoku. Měsíc od měsíce se zlepšuje, jde nahoru a roste z něj špičkový hráč,“ domnívá se Michalisko. 

Los neřeší

Karvinští se v obou zápasech opírali o vůdčí schopnosti lídra Brůny. Variabilnější, chytřejší a rychlejší karvinská házená nakonec slavila úspěch.

„Soupeř snadný rozhodně nebyl, ale myslím, že jsme si to v obou dnech zkomplikovali sami. Vedli jsme výraznějším náskokem a nechali se dotáhnout. Ale nevadí, z chyb se poučíme a těšíme se na los. Mně osobně je jedno, koho vyfasujeme. Jestli to bude Rusko, tak to bude Rusko,“ neláme si hlavu s dalším soupeřem karvinský Dominik Solák.

Podobně to vnímá i trenér. „My se těšíme na každého soupeře, kterého dostaneme. Je to mezinárodní konfrontace a je to i něco, co hráči i fanoušci očekávají. Všichni se na to těší. Evropské poháry jsou pro náš klub vítaným zpestřením a nabíráním nových zkušeností,“ zakončil postup do druhého kola trenér Michalisko.

Karvinští házenkáři (v zeleném) zdolali Izraelce i podruhé.Zdroj: Ivo Dudek

Juvalim Holon – Baník Karviná 29:32 (14:16)

Sled: 2:2, 4:4, 6:6, 8:7, 10:11, 13:14, 16:18, 18:20, 20:25, 22:27, 26:29. Rozhodčí: Jencevičius a Ivanauskas (oba Litva). Sedmičky: 5/4:3/2. Vyloučení: 5:8. ČK: 46. Solák (K). Diváci: 1025. První zápas: 26:31, postupuje Karviná.

Nejvíce branek Juvalimu: Gurman 5, Levi 5/1, Nizri 5/3.

Karviná: Mokroš, Marjanović – Noworyta 4, Solák 7, Nantl 3, Brůna 1, Jan Užek 1, Skalický 2, Zbránek 3, Nedoma 2, Čosik 3, Urbański 1, Monczka 4/2, Franc, Plaček, Chudoba 1. Trenér: Michalisko.

Mistrovská sestava SC Premium Stonava s vítěznými poháry.
Futsalisté Premia Stonava po roce opět vyhráli PMEZ veteránů
Lidé přicházeli uctít památku zemřelého zpěváka Karla Gotta před jeho vilu na pražské Bertramce i 3. října 2019.
Poslední sbohem. Lidé se s Karlem Gottem budou moci rozloučit 11. října