Členové horolezeckého oddílu, kteří si v průběhu roku vedou zdatně na různých soutěžích domácího i mezinárodního formátu, vybojovali v roce 2019 řadu kvalitních umístění.

Sourozenci Adamovští a Markéta Janošová celý rok poctivě trénovali a usilovali o zařazení do reprezentace České republiky ve sportovním lezení, což se jim i podařilo a všichni následně prokázali, že patří k pilířům mládežnické reprezentace.

Aby se tam dostali, museli splnit náročná nominační kritéria v disciplínách lezení na obtížnost, bouldering, lezení na rychlost a ještě kombinaci všech tří zmiňovaných disciplín.

MFK Havířov - SO Bruntál.
Havířov doma porazil poslední Bruntál

Již po prvních nominačních závodech bylo jasné, že k přípravě přistoupily karvinské naděje poctivě, Eliška Adamovská vyhrála prakticky vše, co se dalo, pouze jednou byla druhá a jednou osmá, jinak kralovala v Jeseníku, Žilině, Praze, Svitavách i v Brně, kde zvládla nejlépe kombinaci. Eliška kromě juniorek startuje už také mezi ženami a vede si skvěle.

Totéž se dá říci o jejím mladším bratrovi. Adam Adamovský vyhrál v kategorii do 16 let nominační závody v boulderingu, lezení na obtížnost i v kombinaci, pouze jednou byl třetí v lezení na obtížnost.

Markéta Janošová se k oběma přidala, a aby se to nepletlo, tak vyhrála úplně všechno. Pouze v Brně byla „až“ druhá v lezení na rychlost.

Všichni tři si po splnění nominačních kritérií zazávodili na podnicích Evropského poháru mládeže, kde už panuje obrovská konkurence, které se však nezalekli.

Markéta Janošová se dere vzhůru.Zdroj: Monika Brkalová

Adamovská nejlepší juniorkou v Evropě

Eliška Adamovská dokonce vyhrála hodnocení celého seriálu v disciplíně lezení na obtížnost a je tak mezi juniorkami nejlepší v Evropě.

K nejhodnotnějším výsledkům lezců Baníku v evropském seriálu patřily výkony Adama Adamovského v rakouském Imstu, kde skončil třetí v lezení na obtížnost, jeho páté místo ve stejné disciplíně ve švýcarském Ostermundigenu a čtvrté místo v boulderingu v bulharské Sofii.

Derby v divizi dopadlo lépe pro karvinskou rezervu (ve žlutém), která loupila v Dětmarovicích.
Derby pro Karvinou B. Dětmarovice znovu přišly o brankáře

Adam skončil v hodnocení seriálu lezení na obtížnost pátý v kategorii chlapců U16.

Eliška si mezi juniorkami vybojovala druhé místo v Imstu, třetí ve Švýcarsku a čtvrté ve francouzském St. Pierre Faucigny (vše lezení na obtížnost).

Adam Adamovský na stěně.Zdroj: Monika Brkalová

Bronz Janošové na ME

Patnáctiletá Markéta Janošová se v mezinárodní konkurenci také neztratila. Ve Francii a v Rakousku brala třetí místa v lezení na obtížnost, devátá byla v polském Tarnówě v lezení na rychlost.

V hodnocení Evropského poháru v lezení na obtížnost brala konečné třetí místo v Evropě mezi dívkami do 16 let.

Koncem září se pak ještě Janošová s Adamovskou zúčastnily mistrovství Evropy mládeže v boulderingu v italském Brixenu. Eliška Adamovská brala mezi juniorkami desáté místo, Markéta Janošová pak mezi dívkami U16 brala skvělé třetí místo a tudíž bronzovou medaili.

Marek Hanousek (v bílém) měl na noze vítězný gól. Zatřásl jen břevnem.
Smolař Hanousek: Asi jsem něčím urazil fotbalového Pánaboha
Z divizního utkání Dětmarovice - Karviná B.
Přehled utkání divize F