„Soupeř byl opravdu výrazný favorit, ze závěrečného turnaje o mistra určitě neodejde s prázdnou," tipla si trenérka havířovských děvčat Iveta Rašková po porážce 0:3 na zápasy.

Po dvou porážkách v Praze bylo snahou Havířovanek odehrát dvě domácí utkání. K tomu ale potřebovaly vyhrát první domácí zápas. „Tušily jsme, že celou sérii asi nevyhrajeme, ale chtěly jsme vyhrát aspoň zápas. Nepovedlo se, ale holky stejně pochválím, protože příkladně bojovaly. Na začátku zápasu nám Sparta po chybách a neproměněných šancích utekla, čímž se bohužel uklidnila, ale děvčata náskok stahovala a dostala se na kontakt," popisovala průběh utkání Rašková.

Kadetky Havířova sice vypadly ve čtvrtfinále, ale prožily dobrou sezonu.Zdroj: Michal Polák

Domácí může těšit skutečnost, že přinutily sparťanky hrát pořád na maximum. „Nedovolily si prostřídat základní pětku, takže proti nám hrály pořád naplno. Holky si mohou říct, že odevzdaly vše, co bylo v jejich silách. To nás opravdu musí těšit," byla spokojena Rašková.

Škoda toho, že se družstvu v závěru sezony zranila jedna z opor Paťorková. Tým ještě mohl v konečné tabulce zabojovat o lepší než sedmou pozici. „Nakonec nám to o skóre uniklo a šestý skončil Hradec. My jsme bohužel vyfasovaly Spartu a ta je spolu s Brnem nejlepším klubem v této kategorii," pokrčila rameny Rašková.

S celkovým sedmým místem vyjádřila spokojenost. „Chtěly jsme skončit v první osmičce, což se povedlo. Po obměně kádru z loňského léta jsem měla obavy, abychom se vůbec zachránily, ale holky se daly tak neskutečně dokupy, že nám to málem vyšlo i na lepší umístění. Opravdu šly výkonnostně nahoru a semknuly se, žádný zápas pro ně nebyl ztracený a dokázaly se vyhrabat i ze stavu minus sedmnáct. Skutečně chválím," uznala Rašková.

Jen tak mimochodem, děvčata dokázala v sezoně porazit i Pardubice se Slovankou, což jsou vedle Sparty a Handicapu Brno (Žabiny) další účastníci Final Four.

Kadetky Havířova sice vypadly ve čtvrtfinále, ale prožily dobrou sezonu.Zdroj: Michal Polák

Ústřední postavou nejen týmu, ale celé soutěže, byla Anežka Kopecká, která loni na palubovce „řádila" se svými kolegyněmi, ale o rok staršími spoluhráčkami N. Raškovou a A. Kubíčkovou. Letos coby ročník 2000 už zůstala bez nich, ale vyčnívala. Po jejím odchodu se bude hledat nový lídr havířovského týmu. Mohla by jím být talentovaná Paťorková, která už v sezoně svou platnost několikrát prokázala. Ale třeba vyskočí i někdo další.

Tak jako tak, havířovský klub znovu potvrdil vynikající práci s mládeží. Neustále dokáže vychovávat nadějné basketbalistky.

A na úplný závěr dodejme, že právě trio Kopecká, Kubíčková a Rašková odjíždí příští týden s juniorským týmem Ostravy, kde hostují, na závěrečné Final Four této věkové kategorie. Tak se třeba mladé Havířovanky nějaké té medaile přece jen dočkají.

BK Havířov – BA Sparta Praha 64:73 (32:42)

Havířov: Grobelná, P. Kopecká 3, A. Kopecká 32, Menšíková 8, Lacinová, Paťorková 7, Kuběnová, Lipková 3, Busková 11, Križanová.