Po republikovém šampionátu, který místní hala STaRS hostila v lednu, ovládnou za tři týdny kurty hráči České republiky, Izraele, Francie a Lucemburska. Přesně tyto týmy totiž tvoří kvalifikační skupinu na mistrovství Evropy 2017 pro smíšená družstva.

Z české špičky určitě dorazí Milan Ludík, nejvýše postavený český hráč v žebříčku BWF (77. místo) a jeho sestra Kristina Gavnholt, která je zase nejvýše postavená mezi českými ženami (v žebříčku BWF 52). Družstvo doplní pravděpodobně Adam Mendrek. Ostatní budou nominovaní těsně před kvalifikací.

„Zatím nemáme přesný rozpis hráčů, jedná se hlavně o jejich aktuální formě. Za Francii máme potvrzeno dvanáct hráčů. Je docela možné, že za její tým přijede do Karviné reprezentační trenér Peter Gade, bývalý třetí hráč světa," prozradil Radim Slíva z karvinského KaBal týmu, který kvalifikaci spolupořádá.

Organizátoři rovněž naznačili, že by své bývalé kolegy v reprezentaci měla přijet podpořit i bývalá česká badmintonová jednička Petr Koukal.

Badminton Europe (BE) zavedlo od března 2015 nová pravidla pro Mistrovství Evropy smíšených družstev. Důvodem bylo zatraktivnění soutěže a přenesení části turnaje (kvalifikace) na více míst. „Federace se tak snaží o to přiblížit badminton v akci co nejširšímu spektru diváků. Hraje se na dvě části, přičemž na podzim sudého roku se jedná o kvalifikační část a na jaře následujícího lichého roku pak o část finálovou. V té se mezi sebou utká dvanáct družstev," přiblížil nový model Radim Slíva.

Program karvinské kvalifikace začíná v pátek 11. listopadu slavnostním zahájením těsně předpolednem a bude ukončen v neděli 13. listopadu. (toj)

Program
Pátek 11. listopadu: Francie – Lucembursko (12.00), Česko – Izrael (17.00)
Sobota 12. listopadu: Izrael – Francie (12.00), Česko – Lucembursko (17.00)
Neděle 13. listopadu: Lucembursko – Izrael (10.00), Česko – Francie (15.00)