Klub, který získal před časem do svých řad i olympionika Přemysla Kubalu, se od letošní sezony pořádně opřel i do mládežnických věkových kategorií. „Už loni u nás především holky trénovaly, letos se již účastní registrovaných turnajů. Vedle dospělých párů jsme tak vzali pod sebe i družstva juniorek a žaček. Juniorek u nás trénuje čtrnáct, žaček třináct. Stará se o ně šest trenérů. Využíváme zázemí našeho areálu na koupališti a také prostor na ZŠ Dělnická, kde probíhají další tréninky," přibližuje manažer BV Karviná Otakar Kotyza.

Beachový turnaj žaček v Karviné.

Činovníci klubu šli do nového projektu s tím, že se nadále bude zvyšovat zájem o plážový volejbal ve městě a bude zajištěna návaznost směrem do dospělých kategorií. „Kdyby tady ten zájem nebyl, tak do toho ani nejdeme. Ale právě proto, že holky samy chtějí hrát beach, jsme se rozhodli, že to zkusíme. Nabíráme průběžně i nové zájemkyně, děvčata i chlapce od třetí čtvrté třídy. U těch kluků je trochu problém, že jich není tolik, přeci jen se chlapci většinou věnují fotbalu, basketu nebo házené, ale pokud bude zájem i u nich, nebráníme se ani tomu. Výhoda plážového volejbalu je ta, že ke hře stačí dva, aby vytvořili dvojici a čtyři, aby si spolu zahráli," pokračuje dále Kotyza.

Karvinská děvčata už mají za sebou dokonce i dvouturnajovou kvalifikaci o postup na mistrovství republiky pro kategorie ročníků 1998 a mladších. První turnaj proběhl v Opavě a zúčastnily se jej dvojice A. Koupilová, T. Uherková a G. Mojáková, I. Mrózková. Premiérový beachový turnaj byl pro děvčata dobrou zkušeností a obě dvojice předváděly na novačka pohlednou hru.

Beachový turnaj žaček v Karviné.

Druhý krajský turnaj proběhl minulý víkend v Karviné, kam se sjelo několik párů z Ostravy, Havířova, Opavy, Krnova a samozřejmě místních. A právě triumfem hráček z BVK turnaj skončil. Vítězství ukořistily bez ztráty jediného zápasu K. Žolnerčíková, M. Makovcová po výhře 2:0 (14, 11) nad jiným karvinským párem Mojáková, Malyszová.

Právě Karin Žolnerčíková s Marií Makovcovou patří k velkým nadějím klubu. Hráčky z Orlové pod vedením trenéra Ivo Žolnerčíka sbírají zkušenosti na různých turnajích a ještě coby mladší žákyně hrávají vyrovnané partie se staršími žačkami a dokonce i juniorkami.

Beachový turnaj žaček v Karviné.

„Jen v letošním roce odjely holky sedm turnajů, v Brně mezi mladšími žačkami vyhrály, nyní v Karviné mezi staršími také, pak ještě v této kategorii skončily dvakrát páté v Brně na jiných dvou mezinárodních turnajích. Na Českém oblastním poháru v Opavě skončily mezi juniorkami také páté," přibližuje nejlepší letošní umístění obou děvčat trenér Žolnerčík, jehož starší dcera Diana objíždí se svou spoluhráčkou Martinou Jakubšovou okruh světové série.

„Holky na těchto turnajích sbírají nejen zkušenosti, ale také body do žebříčků a mezi staršími děvčaty se rychleji otrkají," dodává Žolnerčík.