O výhře Česka rozhodla poslední dvouhra nedělního programu, ve které karvinský rodák Radek Štěpánek udolal před zraky svých nejbližších po čtyřhodinové bitvě Nicoláse Almagra 6:4, 7:6, 3:6 a 6:3, čímž získal rozhodující třetí bod českého výběru. Španělé loňský titul neobhájili.

Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, Lukáš Rosol a Ivo Minář se tak mohou společně s nehrajícím kapitánem týmu Jaroslavem Navrátilem radovat ze zisku populární „salátové mísy".

Radek Štěpánek odehrál proti Španělu Almagrovi jeden ze životních zápasů. Za vyrovnaného stavu 2:2 mezi oběma výběry prokázal nezměrnou psychickou odolnost. Utkání v téměř vyprodané pražské O₂ areně zvládl až na třetí set ve velkém stylu.

Ostřílený taktik Štěpánek přiváděl Španěla k zoufalství častou změnou rytmu, kraťasy a přechody na síť. Almagro nebyl ve své kůži, na což doplatil ztrátou první sady. Ta druhá dospěla do tiebreaku, i když se Štěpánek snažil pokračovat v předchozím tempu. V tiebreaku nadělil Štěpánek soupeři „kanára".

Třetí set si pro sebe rezervoval Almagro, přestože Štěpánek měl několik šancí vzít mu servis. Český hráč, 37. tenista světového žebříčku, si vše vynahradil v setu číslo 4. Španěla brejknul hned ve druhém gemu a podání si udržel, třebaže musel zahrát několik riskantních úderů, jako třeba rybičku za stavu 4:2 a 15:15.

„Jsem samozřejmě neskutečně šťastný, že se mi podařilo vyhrát. Na takový úspěch se čekalo dlouho a my udělali vše pro to, abychom ho zase docílili. Musím poděkovat všem fanouškům, kteří nám drželi palce v hledišti i u televize. Ještě jednou všem dík a teď slavte!" vzkázal fanouškům českého sportu po neskutečném úspěchu hrdina dne Radek Štěpánek.

„Bylo to fantastické. Smekám před Radkem, jak utkání zvládl, neskutečné. Zvládli jsme to především díky tomu, že jsme tým a že všechno po celý ten průběh celoroční soutěže jako tým také fungovalo," přidal se Štěpánkův parťák Tomáš Berdych, který přispěl k vynikajícímu úspěchu rovněž dílem vrchovatým.

Pohár Dwighta Davise letos psal svůj jubilejní 100. ročník. Jeho vítězem se i díky rodákovi z Karviné stali čeští tenisté!

Česko navíc jako jediná země na světě získala v jednom roce Hopman Cup, Fed Cup i Davis Cup!

Davis Cup – finále:

Česko – Španělsko 3:2

Štěpánek – Ferrer 3:6, 4:6, 4:6

Berdych – Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7, 6:3

Berdych, Štěpánek – Granollers, M. López 3:6, 7:5, 7:5, 6:3

Berdych – Ferrer 2:6, 3:6, 5:7

Štěpánek – Almagro 6:4, 7:6, 3:6, 6:3