„Je to velká škoda, měli jsme totiž ještě měsíc trénovat. Tréninky už v této době bývají vždy takové uvolněnější, trénuji se nové prvky, což mi hodně dává. A taky mě to baví,“ uvedl třináctiletý krasobruslař. Ten sice bydlí v Karviné, kde nadále chodí do školy a do hudebky, ale závodí už za Slavoj Český Těšín.

„Bruslil jsem i v Karviné a na Karvinou mám hezké vzpomínky, ale v Těšíně jsou lepší podmínky k trénování a to je pro mě důležité,“ vysvětluje, proč se nedávno odhodlal ke změně.

Damian Malczyk je zvyklý na první místa.Zdroj: Slavoj Český Těšín

Společně s Damianem se krasobruslení věnují i jeho dva bratři - o dva roky starší Sebastian a o čtyři roky mladší Adrian. „Seba bral na letošním mistrovství republiky druhé místo a Adrian se kvůli nepovedeným testům nenominoval. Ale i přesto má za sebou pár povedených závodů,“ uvedl prostřední z bratří Damian Malczyk, který letos přivezl zlatou medaili i ze Zimní olympiády dětí a mládeže v Karlových Varech. „Byla to skvělá zkušenost a jsem moc rád, že se mi jízda povedla,“ dodal spokojeně.

Máma je na začátku vedla k lyžování

Damian Malczyk je zvyklý na první místa.Zdroj: Slavoj Český Těšín

Není divu, že v rodině Malczyků je krasobruslení hlavní téma. „Mamka však závodně lyžovala a původně nás vedla právě k lyžování. Myslím ale, že kvůli zhoršujícím se sněhovým podmínkám se nakonec rozhodla, že je zimní stadion jistější,“ přemýšlí republikový šampion v kategorii žactva.

Právě v té době se rodina přestěhovala do Karviné, kde to měla blízko na zimní stadion, a tak se tři sourozenci začali naplno věnovat krasobruslení. Doma to u nich ale funguje úplně stejně, jako v dalších domácnostech. „Jen se dříve vstává na tréninky,“ usmívá se Damian, který na bruslích závodí od roku 2013.

Krasobruslařská sezona je už u konce a spousta sportovců má vinou koronaviru pauzu výrazně delší, než v předešlých letech. „Teď se snažím chodit na procházky a na výšlapy. Doma taky pravidelně cvičím, ale doufám, že se vrátím co nejdříve na led. Ten už mi hodně chybí,“ doufá krasobruslařská naděje v lepší zítřky.

Hlavní hvězdou 10. ročníku festivalu polské rockové hudby Dolański Gróm v Karviné byla kapela Lady Pank.
Česko-polská akce Dolański Gróm nebude. Wilson a Farna vystoupí za rok
Ilustrační foto.
Karviná nabídne stavebníkům pozemky pro rodinné domy