Martina Fabiánová běžela v sobotu poprvé v elitní kategorii žen Spartan Race SUPER (min. 13 km běhu a min. 25 překážek) ve Vídni. Do cíle doběhla na 5. místě mezi ženami a to i s šedesáti trestnými angličáky za nesplnění dvou překážek. Kritérium pro kvalifikaci na mistrovství světa v USA splnila dokonale. Z každého závodu se totiž kvalifikuje pět mužů a pět žen!

Martino, jaký byl vlastně Spartan Race ve Vídni z vašeho pohledu?

Byl to parádní rovinatý závod. Celý jsem si ho neskutečně moc užila. Byl situován v krásném prostředí Tereziánské vojenské akademii, kde bylo hodně přírodních překážek a běhů v přírodě. Připadala jsem si místy jako kůň soutěžící na Velké Pardubické. Dokonce jsem se poprvé v životě plazila pod tankem.

Věřila jste, že byste se mohla kvalifikovat na mistrovství světa?

Vůbec ne. Ani mě to nenapadlo. S přítelem jsme si po závodě v Praze řekli, že bychom se mohli oba kvalifikovat, že by to mohlo být fajn společně zažít top závod v USA. Ale přiznám se, že to byl pouhý sen, který se naštěstí stal skutečností. Byl to krásný pocit proběhnout cílem a dozvědět se, že jsem mezi kvalifikovanými. Přiznám se, že jsem zažívala pocit jako při výhře celého závodu, neskutečné štěstí, které jsem mohla oslavit na místě s nejbližšími.

První závod jste běžela v Praze, jak na vás Spartan Race zapůsobil z hlediska závodnice?

Neskutečně mě dostal svou atmosférou, kterou jsem za celý život nezažila. Tento závod jsem si chtěla vyzkoušet už dlouhou dobu před startem, ale neměla jsem odvahu. Nakonec jsem poznala přítele, se kterým jsem začala trénovat, přihlásila se a zažila parádní závod v Praze. Ukázalo se, že ho nejen můžu dokončit, ale také mohu s ostatními závodnicemi bojovat o dobré umístění. Nejde popsat slovy, jak mě tento závod strhl na Spartan Race vlnu. Nyní do toho chci dát veškerou svou energii a zažívat tuto euforii, jak nejčastěji to půjde.

Jak se vlastně fyzioterapeutka jako vy dostane ke Spartan Race?

Již loňského Spartan Race jsem se mohla zúčastnit. Nebylo to ale v pozici závodnice, ale co by zaměstnance Mobilní fyzioterapie, která pečovala a dodnes pečuje o všechny závodníky. Hned po prvním takto zúčastněném Spartan Race v Liberci jsem hledala více informací a zjistila, že jde o velký fenomén, kterého bych se chtěla jednou taky zúčastnit.

Jak často vůbec trénujete a jakým způsobem?

Trénuji každý den. Jediný volný čas mám po práci v odpoledních hodinách, kdy přes týden mám silové tréninky Gunning&Trx s báječnou trenérkou Jankou Kolátkovou a také nechybí kratší běžecké tréninky přes pracovní dny a delší o víkendech, které mi na tělo sestavuje můj přítel. Jediný den nevynechám bez pohybové aktivity, která mi vlévá energii do těla.

Mistrovství světa se běží v říjnu v USA. Máte v plánu na něj jet?

Pokud se můj přítel kvalifikuje, tak ano. (smích) Nechci tuto šanci promarnit. Budu se snažit co nejlépe připravit přes léto, přizpůsobit tomu tréninkový plán, který bude přímo zabijácký. Doufám, že budu Českou republiku dobře reprezentovat. Loňský MS Spartan Race vyhrála skvělá Češka Zuzana Kocumová, takže doufám, že s dobrými Češkami v USA počítají i letos. (smích)

V USA se poběží Beast, což je závod na minimálně 20 kilometrů a minimálně 30 překážek. Jak na takový závod budete trénovat? Zaběhnete si Spartan Race Beast i v Evropě?

Bude to veliká dřina. Mám tři měsíce na to pořádně zamakat a připravit se na Spartan Race Beast, kterého se zúčastním v září v rakouských Alpách. Bude to moje premiéra, co se týče tak dlouhé trati a tak vysokých hor a převýšeních. Jsem velmi zvědavá, jak dopadne tato výzva, ale dám do toho všechno, abych byla co nejlépe připravena. Co se týče přípravy, tak budu muset zařadit hlavně pořádnou porci běhu, jak dlouhé tratě, tak výběhy do kopců. Bude to taková malá generálka před mistrovství světa v USA.

Co je vaším sportovním snem a cílem?

Budu makat, co to jen jde, a snad se dotáhnu na českou špičku a nějaká ta bedna jednou bude. Kdo ví.