Nizozemské závodnice zatím na 31. ročníku prestižního silničního závodu žen kralují. Ve čtvrtek vyhrála Riejanne Markus, v pátek zase Anouska Koster.

Letošnímu ročníku orlovské Gracie hrubě nepřeje počasí. Neustále prší, takže nepříznivé podmínky prověří nejen samotné závodnice, ale dokonale i organizační schopnosti pořadatelů. „Skutečně to není lehké. Ve druhé etapě jsme museli měnit jak dojezd, tak samotnou trať, protože závodnice si prosadily vynechání Pusteven. Moc se mi to nelíbilo, ale je třeba uznat, že na Pustevnách bylo nula stupňů a holky by v tom zmrzly. Problémem by byl následný desetikilometrový dojezd na Bečvy," objektivně uznal ředitel závodu Petr Koláček.

Náročné podmínky letošní Gracie.Zdroj: Cycling Photography

Trasa tudíž vedla na menší „kopec", a sice na Pindulu, odkud závodnice zamířily do Lichnova, ale ne na kopeček u Hájenky, nýbrž na náměstí, kde byla jedna z rychlostních prémií. „Kilometrově jsme neztratili nic, akorát dojezd byl jinde, což nevadilo. Za těchto okolností bych rád poděkoval nejen pořadatelskému štábu, ale také policejním složkám, protože všichni ti lidé se museli kvůli změně programu samozřejmě také přemisťovat a dohlédnout na dopravu a další věci. Řešili jsme třeba jeden rozvodněný potok," přibližoval Koláček, který tak těžkou Gracii sám ještě nezažil.

„Letošní náročnost závodu asi nejvýstižněji dokumentuje počet odpadlých závodnic. Museli jsme třeba nečekaně posílit sběrací vozy, které nabírají vzdalé cyklistky. Za celou svou kariéru pamatuji, že v něm jely nanejvýš dvě holky. Dneska jich bylo deset, všechny zmrzlé," popisoval Koláček.

Náročné podmínky letošní Gracie.Zdroj: Cycling Photography

Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Díky chladnému, propršenému počasí se začíná závodit prakticky okamžitě po zaznění startovního výstřelu. „To je fakt. Dneska to děvčata napálila hned po startu," zasmál se Koláček.

Zima donutila cyklistky závodit v rychlém tempu, takže závod měl aktivní průběh s mnoha úniky, i když ne výraznými. Menší skupinka zvládala osamoceně přístupnější Pindulu, než jak by tomu bylo na Pustevnách, ale po ní, tedy po poslední vrchařské prémii, se od balíku oddělila větší skupina třiceti cyklistek, která si to v závěrečných kilometrech rozdala o vítězství v etapě.

Ojedinělý úprk Bělorusky Šafonovové byl rychle zvládnut a do posledních dvou kilometrů se řítila už zase početná skupina, ve které si nejaktivněji počínala trojice polských závodnic Marta Lach, Daria Pikulik a Katarzyna Wilkos. „Zdálo se, že Polky obsadí kompletní podium, protože pořád jely na čele, ale v závěrečných metrech jim prvenství doslova vyrvala Anouska Koster," přibližoval drama ve finiši Petr Koláček.

Náročné podmínky letošní Gracie.Zdroj: Cycling Photography

Zabodovala pražská Dukla, jejíž dvě členky – Jarmila Machačová a Melissa van Neck – dojely na pátém, respektive šestém místě.

V sobotu pokračuje Gracia dopolední časovkou z Havířova do Ostravy a zpět. Začíná se v 9.30 hodin.

Odpoledne od 15 hodin je pak na programu 4. etapa z Dětmarovic na Visalaje. V závodě už pokračuje jenom 110 cyklistek.

Gracia odstartovala v dešti a chladu.
Úvodní etapu vyhrála Riejanne Markus

Výsledky II. etapy (Lichnov – Lichnov): 1. A. Koster (WM3 ProCycling) 2:58:59, 2. K. Wilkos +00:00, 3. M. Lach (obě Mat Atom) +00:00, 4. D. Pikulik (Polsko) +00:00, 5. J. Machačová +00:00, 6. M. van Neck (obě Dukla Praha) +00:00, 7. Ch. Perchtold (Rakousko) +00:00, 8. J. Karlsson (Švédsko) +00:00, 9. B. Zanner (Maxx Solar) +00:00, 10. A. Nerlo (Mat Atom) +00:00.

Celkově po II. etapě: 1. R. Markus Riejanne 6:00:36, 2. A. Koster +00:22, 3. M. Tenniglo (všechny WM3 ProCycling) +00:57, 4. Ch. Perchtold (Rakousko) +01:16, 5. H. Nilsson (Švédsko) +02:26, 6. V. Scandolara (WM3 ProCycling) +02:26, 7. J. Machačová (Dukla Praha) +02:27, 8. M. Ritter (Rakousko) +02:28, 9. B. Zanner (Maxx Solar) +02:32, 10 . A. Ratajczak (Polsko) +02:32.