Atleti přijdou minimálně 45 minut před svým startem do svolavatelny a čekají na svou disciplínu. Nemají možnost proběhnout se, maximálně se mohou na místě protáhnout. A dnes organizátoři nechali čtvrtkaře svléknout do závodního dvacet minut před výstřelem. „Takže jsme všichni vychladli. Je to prostě na prd,“ stěžoval si Maslák. „Možná se to líbí divákům, ale pro výkony to určitě dobré není,“ uvedl.

Faktem je, že pod hranici 45 sekund se v rozbězích dostali pouze dva sprinteři a také Maslák letos běžel několikrát rychleji než dnešních 45,54. Na loňském mistrovství světa v Pekingu zaběhl výkon 45,16, což mu na postup do semifinále těsně nestačilo, v Riu by to byl býval pátý čas rozběhů. „Loni jsem měl smůlu, teď mám zase štěstí,“ konstatoval Maslák. „Viděl jsem, že všichni běhají pomalu, ale dneska to větrem nebylo,“ prohlásil.

Na mistrovství Evropy v Amsterdamu si předstartovní novinku vyzkoušel poprvé. Jenomže tam bylo chladno, a tak organizátoři nechali závodníky oblečené. „Tady se mi zdálo být docela chladno, rozcvičoval jsem se v mikině. Je to prostě smůla pro výkony, jinak mají podmínky všichni stejné,“ soudil Maslák. „Ale člověka to úplně rozhodí, navíc nám hned dávali bokovky (číslo), a mně ta moje pořád padala a musel jsem to hlídat. To je špatně,“ zlobil se.

Do závodu nastoupil se zatejpovaným kotníkem, který ho trochu bolí. „Na dvoustovce jsem byl možná rychleji, ale zdálo se mi, že uvolněně, ale v závěru jsem vytuhl. Určitě tím, že bylo chladno,“ byl přesvědčen. „Ten kotník je v pohodě, po rozcvičení ho rozhýbu a přestane bolet. Nijak mě to neomezuje,“ ujistil ještě ke svému zdravotnímu problému.

Před olympiádou hovořil o tom, že by se rád podíval do finále. Nyní ale tuší, že to bude hodně těžké. I proto, že bude mít jednu ze dvou prvních drah v semifinále. „Bude to těžký oříšek, ale uvidíme. Je to nový den a zítra se může běžet úplně jinak. Třeba to bude lepší,“ věřil.