„V životě jsem na badmintonu neviděl tolik lidí, a to ani ve světovém měřítku," uznal poražený finalista mužské dvouhry a vyjádřil tak stejně jako další hráči poklonu divákům. „Ukázalo se, že šampionát v Karviné byla správná volba," shrnul vše podstatné Mendrek, který se v semifinále postaral o obrovské překvapení, když odklidil z cesty aktuální českou jedničku Milana Ludíka.

„S tím jsem ani moc nepočítal, ale okamžitě se jsem se díky tomu uvolnil a do finále šel s čistou hlavou," usmíval se po neděli Mendrek. I tam si užíval skvělou atmosféru. „Nejlepší, co jsem zažil," ujistil. Jako českotěšínský rodák měl v hledišti logickou podporu. „Bylo úžasné zahrát si takové finále," dodal po bitvě, ve které získal první set, ale další dva prohrál.

„Po tom prvním setu mě to možná maličko nahlodalo. Najednou jsem si řekl, že bych to snad mohl i dotáhnout, pak se to ale v tom druhém setu pokazilo. No nic, to jsou ty okamžiky, kdy se člověk učí do budoucna a sbírá zkušenosti, zvlášť když proti vám na druhé straně kurtu stojí Petr Koukal," hodnotil své vystoupení.

Pochvaloval si, že mu během mistrovství vyšlo načasování formy. „To bylo optimální, trefil jsem se do toho nejlépe, jak jsem mohl. Myslím, že mi to dojde až zpětně," mínil. Po finále si opět ověřil, že má na to hrát a porážet i ty největší soupeře. „Akorát si to musím srovnat v hlavě. Je třeba se uvolnit a brát to jako každý jiný zápas, i když je to těžké," přemítal vicemistr republiky, který se aspoň do historie tuzemských šampionátů zapíše jako poslední soupeř legendy českého badmintonu Petra Koukala.

„Pokud to byl opravdu jeho poslední zápas na mistrovství, tak je samozřejmě pocta, že jsem byl jeho posledním soupeřem zrovna já. Škoda jen, že jsem ho i neporazil, hrál jsem proti němu na mistrovství poprvé, navíc na konci jeho domácí kariéry. Opravdu škoda," zalitoval trochu Adam Mendrek, který nebyl daleko od dalšího velkého překvapení.