K hráčskému kádru dva týdny před zahájením české soutěže uvedl: „Většina klubů posiluje o zahraniční hráče, ať jde o Duklu, Plzeň, Zubří nebo i Kopřivnici. Nechtěli jsme zůstat pozadu a čekat. Posílení o tři nová jména je adekvátní, pevně věřím, že budeme hrát o medaile.“

Jako člověk, který má díky dlouholeté kariéře v zahraničí (Francie, Německo, Polsko) nepřeberné množství zkušeností, se samozřejmě může podílet i na klubové politice. Proto ví, že přivádět v létě do kádru více nových hráčů a narušovat tím sehranost stávající sestavy, by mohlo být kontraproduktivní.

Práci s kamenem si užily i děti.
Malí i velcí objevovali v archeoparku kouzlo kamene

„Více hráčů je vždy zásah do konsolidované sestavy. V kariéře jsem už zažil letní příchody šesti sedmi nových hráčů, dokonce dvanácti. To bylo v německém Stralsundu, kdy nás tolik nových přišlo na úvodní přípravu. Klub chtěl tenkrát postoupit do bundesligy, povedlo se nám to až za tři roky. To sehrání prostě trvá, nemůžete to chtít hned, proto si vždy vybíráme dva tři hráče,“ upozornil Brůna.

Letos to jsou Bělorus Juri Gromyko, Václav Franc, Ondřej Skalický a návdavkem ještě Polák Artur Urbański. „Ale mladého Artura nepočítám, toho jsme si vyhlédli do budoucna a chceme, aby byl za tři roky hotový hráč. Má granát v ruce, a tak věřím, že když ho tady naučíme chodit po hřišti, mohlo by z něj něco být,“ vysvětlil Brůna.

Michal Brůna (vpravo) začal už svou 23. letní přípravu!Zdroj: Lukáš Ston

A jak vidí nové posily? „Venca Franc je pro mnohé možná trochu zapomenutý hráč a my bychom mu tady rádi zrychlili nohy. Ve dvojici se Solákem nebo Nantlem v obraně by mohl být platný. Věříme mu, je to pracovitý kluk. Ondra Skalický by měl zase šlapat na paty Honzovi Zbránkovi, aby ten neusnul na vavřínech a mohl si během zápasů víc odpočinout. No a Juri Gromyko je velice zkušený pivot, který nám pomůže vyztužit útok. Na tomto důležitém postu podobné hráče potřebujeme. Je to tank,“ usmál se Brůna.

Pohárová Evropa výzvou

Také dobře ví, že o karvinské hráče je zájem. Jak tedy on osobně na takové spoluhráče z pozice lídra kabiny působí? Nerozmlouvá jim třeba zahraniční angažmá? „V klubu určitě nikomu zahraniční angažmá nerozmlouváme, byli bychom sami proti sobě. Když jsme před dvěma třemi lety začínali, jasně jsme deklarovali, že každý by tu šanci jít ven a něco si v zahraničí vydělat, měl mít. Pokud přijde dobrá nabídka, nebudeme nikomu bránit, a pokud bychom o takového hráče přece jen dál stáli, je třeba mu nabídku finančně dorovnat. Já to klukům už říkal a oni sami vědí, že tu šanci mají. Většina je navíc u nás spokojená,“ objasňuje Michal Brůna, který se kromě extraligy těší i na účast Baníku v evropském poháru.

David Pastrňák (vpravo) spolu s maminkou Marcelou, bratrem Jakubem a psíkem Epim.
Pastrňák exkluzivně pro Deník: Já a nový Jágr? To ne, on je legenda

Obohatí podle něj loňská zkušenost z pohárové Evropy karvinský mančaft v letošní sezoně Challenge Cupu? „Měla by, maďarský Balatonfüred byl opravdu silný soupeř, i s Makedonci to byly jistě zajímavé zkušenosti pro naše mladé, které by se do budoucna měly zúročit. Jistě to bude pro mladé výzva. One je každý pohárový start užitečný, přece jen to není česká liga, kde můžete na soupeře či na rozhodčí občas houknout. V těchto zápasech si s nimi moc nepokecáte a jsou to úplně jiné zápasy, než běžně zažíváte. Každá podobná zkušenost se hodí,“ zakončil Brůna.

Házenkáři se v evropském Challenge Cupu představí proti Izraelcům dvakrát doma.
S Izraelci dvakrát doma
Fotbalové soutěže se rozjely a s nimi také TIP liga.
TIP liga se rozjela. Zapojte se