Nadšení školáci se proháněli po palubovce s vervou sobě vlastní, a to v rámci turnaje, který pro ně připravil nově vzniklý subjekt ve městě – basketbalový klub Snakes Orlová.

Ten je vlastně jakousi pobočkou ostravských Snakes, vystupovat však bude samostatně s důrazem na kvalitní výchovu basketbalové mládeže. Měl by kráčet ve šlépějích ostravského klubu, který vznikl před dvaceti lety a za tu dobu posbíral v mládežnických kategoriích několik titulů mistrů republiky a vychoval několik extraligových hráčů a reprezentantů, z nichž nejznámější je samozřejmě Jan Veselý se zkušenostmi z NBA a Euroligy.

Mikulášský turnaj v Orlové se vydařil.

„Naši odchovanci působí normálně v extralize a jsou hráči Opavy, Ostravy nebo i Prostějova. Pořád se ale zaměřujeme na výchovu mládeže, a protože bychom rádi prohloubili basketbalové hnutí v celém regionu, začali jsme zhruba před třemi lety experimentovat a rozšiřovat členskou základnu do sousedních měst a obcí," vysvětlil úvodem první muž ostravských Snakes Dušan Hrdlička.

Klubu se povedlo otevřít podobný oddíl ve Frýdku-Místku, který se ujal a stejné záměry má nyní v Orlové a hodlá dál expandovat. „Tady v Orlové jsem využil mých známostí s panem Vítkem, se kterým jsem ještě za dob našeho aktivního působení hrával a jelikož si jej vážím jako pracovitého člověka, slovo dalo slovo a začátkem školního roku jsme s pomocí ředitelů základních orlovských škol a také starosty Orlové pana Kuči, kterým bych touto cestou rád poděkoval, rozjeli tento projekt a otevřeli smíšené přípravky pro děti," objasnil Hrdlička.

Mikulášský turnaj v Orlové se vydařil.

Nový basketbalový projekt se ujal, v družstvech přípravek funguje 130 dětí prvního stupně základních škol! „S tím jsme samozřejmě spokojeni. Jedna věc je ale přilákat děti k basketu a druhá je, aby ve své činnosti pokračovaly. Dáváme si úvodem takový horizont tří let, což je doba, kdy se uvidí, jak se s dětmi pracuje a jak si povedou v různých soutěžích. Protože jsme v Ostravě chlapecký klub, ale tady v Orlové fungují smíšená družstva dívek i chlapců, rozjeli jsme projekt nejen s našimi trenéry, ale také s pomocí Sportovní basketbalové školy (SBŠ Ostrava), což je zase klub se zaměřením na dívky," vysvětlil Hrdlička.

Mikulášský turnaj v Orlové se vydařil.

Samotný turnaj v rámci takzvané Snakes ligy byl úvodním ze série čtyř podobných turnajů, které chtějí orlovští trenéři pro děti zorganizovat. „Děti samozřejmě chtěly ukázat svým rodičům, známým a kamarádům to nejlepší, co se za necelé tři měsíce trénování v přípravkách stihly naučit. Je jasné, že za tak krátkou dobu to ještě není ideální, ale všem patří obrovská pochvala za jejich zápal a bojovnost," nechal se slyšet i Roman Vítek, jenž bude v klubu pracovat jako šéftrenér. „Určitě bych na tomto místě rád poděkoval všem členům realizačního štábu, kteří pomohli s organizací turnaje. Shodou okolností jsem měl v den pořádání turnaje narozeniny a nemohl jsem dostat lepší dárek než vidět tolik nadšených dětí, které se rozhodly hrát v našem městě basketbal," shrnul Vítek své pocity.

Všechny děti byly na konci turnaje za svou snahu odměněny Mikulášem a čertem malým balíčkem.

VÝSLEDKY

Turnaj 1. a 2. tříd:
ZŠ Ke Studánce – ZŠ Mládí + ZŠ U Kapličky 10 : 2
ZŠ Karla Dvořáčka – ZŠ Školní 8 : 4

ZŠ Ke Studánce – ZŠ Karla Dvořáčka 0 : 4
ZŠ Mládí + ZŠ U Kapličky – ZŠ Školní 4 : 4

ZŠ Mládí + ZŠ U Kapličky – ZŠ Karla Dvořáčka 4 : 10
ZŠ Ke Studánce – ZŠ Školní 4 : 4

Průběžné pořadí po 1. kole: 1. ZŠ Karla Dvořáčka 6, 2. ZŠ Ke Studánce 3, 3. ZŠ Školní 2, 4. ZŠ Mládí + ZŠ U Kapličky 1.

Turnaj 3. a 4. tříd:
ZŠ Ke Studánce – ZŠ Karla Dvořáčka 18 : 8
ZŠ Školní – ZŠ U Kapličky 8 : 4

ZŠ Ke Studánce – ZŠ Mládí 12 : 4
ZŠ Karla Dvořáčka – ZŠ Školní 8 : 4

ZŠ U Kapličky – ZŠ Mládí 6 : 2
ZŠ Ke Studánce – ZŠ Školní 10 : 4

ZŠ Karla Dvořáčka – ZŠ U Kapličky 2 : 6
ZŠ Školní – ZŠ Mládí 0 : 6

ZŠ Karla Dvořáčka – ZŠ Mládí 2 : 8
ZŠ Ke Studánce – ZŠ U Kapličky 6 : 4

Průběžné pořadí po 1. kole: 1. ZŠ Ke Studánce 8, 2. ZŠ U Kapličky 5, 3. ZŠ Mládí 4, 4. ZŠ Karla Dvořáčka 2, 5. ZŠ Školní 1.