Ladislav Vicherek, zasloužilý člen kulturistiky v Orlové a nejen tam, ale i v rámci republiky, slaví letos kulaté jubileum. U této příležitosti se ještě jednou, zřejmě naposledy, rozhodl pořádat v Orlové významný podnik, kterým bude mistrovství ČR.

„Jedná se o pětatřicátou soutěž, která v Orlové proběhne. Do toho počítám republiku, ale i mistrovství Moravy a Slezska, Grand Prix a další turnaje. Je to víceméně symbolické, protože v letošním roce uplyne zároveň pětatřicet let od vzniku oddílu kulturistiky v Orlové," připomněl Vicherek rok 1982, kdy založil kulturistický oddíl při Slavii Mirek Churý.

„Jenže Mirek Churý pak dostal příkaz jít k fotbalu a já to po něm měl převzít. Na chvilku. Jenomže z té chvilky se najednou stalo 35 let," směje se Vicherek, stále vitální sportovec.

Zavzpomínal také na dřívější „lepší" časy, kdy se divákům v Orlové představili na začátku svých kariér takoví borci jako Jablonický, Orosz, Zhur, Klarmont, Horváth a další. „To jsou dnes vlastně mistři světa, kteří pak přešli k profíkům. Pavol Jablonický, Štefan Orosz nebo Oleg Zhur, to jsou ve světě kulturistiky pojmy. Jsem rád, že jsme je tady mohli vídat," dodal Vicherek.

Od svazu dostal tedy „dárek" v podobě možnosti uspořádat ještě naposledy republikový šampionát, finančně mu na něj přispělo město Orlová a Vicherek se pustil do práce. „Budeme mít připraveno jedenáct kategorií, přijede závodit asi 120 lidí. Kdo to přesně bude, to ještě netušíme, týden před námi pořádá Bohumín ještě mistrovství Moravy a Slezska, ale předpokládám, že z okolí přijedou mladí z Ostravy či Havířova. Bude i exhibice, ale tu zatím tajíme," pousmál se Vicherek.

Ten stále provozuje kulturistický oddíl, kde mu chodí cvičit pravidelně třicítka sportovců různého věku. „Ale nezávodíme. Já na tom nelpím, důležité je, aby si každý zacvičil a udělal něco pro své zdraví," uzavřel Ladislav Vicherek.

Šampionát proběhne 20. května v Domě kultury města Orlové.