Do Karviné se sjelo osm desítek sportovců z blízkého okolí, ale také vzdálenějších krajin. A že se jednalo o závod s mezinárodní účastí, nedokazovali jen polští závodníci, jak je tomu v našem regionu zvykem, ale také běžec z Irska.

Muži i ženy poměřili své síly na desetikilometrové trati, která byla podle slov závodníků v cíli letos opravdu náročná. „Moc dobře se mi neběželo, je chladno a taky jsem trochu přepálil začátek běhu," svěřil Stanislav Siuda, který ve své kategorii doběhl na osmém místě. Letošní běh byl pro něj dvacátým osmým závodem v roce.

Vysokou účastí byli překvapeni i sami organizátoři. Loni běželo dvaapadesát   závodníků, včetně čtyř žen. „Těch letošních osmdesát jsme opravdu nečekali," řekl zástupce TJ Jäkl Karviná Emanuel Tlolka. Náročnou trať zvládlo i několik žen, které předběhly i mnohé muže. Pozadu nezůstal ani běžecký potěr, trať pro děti v přilehlém lesoparku zdolaly dvě desítky malých běžců.

Když doběhl do cíle první běžec, třinecký Adam Gaura, mezi fanoušky propukla radost. Přihlížející by si asi před startem vsadili spíš na polské závodníky, kteří se i v mrazu převlékli do kraťasů a poctivě se rozcvičovali. Závod však vyhrál devatenáctiletý mladík v brýlích, kterému jen o 46 sekund utekl rekord trati 33 minut a 43 sekund, který od roku 2010 drží polský závodník. „Běželo se celkem dobře, jenom je trochu zima, na svaly to bylo tužší," komentoval závod vítěz, který se běhu zúčastnil už počtvrté a i přes svůj úspěch nebyl s dosaženým časem úplně spokojen.

A že se jednalo o Silvestrovský běh, celou akci provázela dobrá nálada a vtipy. Největší hvězdou závodu a miláčkem publika byl závodník s číslem 86 Karel Kravčík, který doběhl v úctyhodném čase 44 minut 39 sekund, s punčem v ruce a úsměvem na tváři. Jeho fanoušci umístili do cíle transparenty „fandíme Karlovi" a když se jim zdálo, že je na trati příliš dlouho, vtipkovali, že se určitě stavil „na jedno" do nedaleké restaurace Ovečka. „Ani nevím, který jsem doběhl, beru to spíše jako takovou přípravu přes zimu. Je to můj poslední závod, který jsem běžel jako padesátník, příští už mi bude šedesát," řekl Kravčík.