Letošní přípravy na mezinárodní cyklistický závod žen Gracia Orlová provázely finanční problémy, nakonec se ale peníze na 31. ročník tohoto významného silničního etapového závodu zajistit podařilo, a tak se sportovní fanoušci mohou opět těšit na zajímavé měření sil předních světových cyklistek.

Další díl UCI World Tour pro kategorii žen startuje v Orlové ve čtvrtek. Během čtyř dnů bude na programu pět etap, v nichž bude 25 týmů (13 národních a 12 profesionálních) usilovat o body do průběžné klasifikace světového žebříčku.

Cyklistická obojživelnice Marianne Vos z Nizozemska.Zdroj: Tomáš Januszek

„Na startu bude přibližně sto padesát cyklistek. Fanoušky můžu potěšit zprávou, že přijede nizozemská suverénka posledních let Marianne Vos, která u nás v poslední době nestartovala, ale letos se zase vrací s celým týmem WM3 Procycling," přibližuje ředitel závodu Petr Koláček.

Gracia se letos pojede Šenovem. Pořadatelé museli kvůli opravám na silnici na území Havířova pozměnit průběh jednotlivých tras, takže letos úvodní etapa Havířov zcela mine.

„Jediná jistota je časovka z Havířova do Ostravy. Ta se, předpokládám, nebude měnit na dlouhé roky dopředu, a to zejména kvůli bezpečnosti. Děvčata tam mají v sobotu vždy klid. U dalších etap se vždy nějaké drobné změny dají vysledovat," říká Koláček.

Startovala zde i Jannie Stenerhag ze Švédska.Zdroj: Ivo Dudek

První etapa od Městského úřadu v Orlové do Štramberka startuje ve 13 hodin, královská druhá etapa, vedoucí Beskydami Moravskoslezského a Zlínského kraje, je na programu v pátek v Lichnově a jako vždy dokonale prověří fyzické schopnosti cyklistek. „Je tam několik vrchařských prémií, jako jsou Pustevny, Soláň, Pindula, všechno kopce, které vzbuzují respekt," poznamenává Koláček.

Novinek v jednotlivých etapách moc není. „Sáhli jsme k osvědčené variantě čtyř dnů a pěti etap. Sobotní časovka v Havířově proběhne dopoledne a ve tři hodiny odpoledne už startuje čtvrtá etapa na Visalaje. Tu jsme chtěli původně dostat na Prašivou, aby byla nějaká změna, ale nevyšlo by nám to kilometrově. Holky by měly v nohách málo kilometrů kvůli tomu Havířovu," upřesňuje „A taky mě trochu děsí sníh na Pustevnách, který se tam minulý týden ještě držel," přiznal v neděli Koláček. „Doufejme, že do závodu roztaje," přál by si.

V minulosti už organizátoři Gracie podobný problém řešit museli, nakonec sáhli k náhradní variantě a jednou dokonce závodu ukončili v půlce Pusteven.

V minulosti jezdily Gracii jména jako třeba Nicole Cooke z Británie.Zdroj: Tomáš Januszek

Poslední nedělní etapa Orlovou a Dolní Lutyní završí celý program. „Pojede se osm městských okruhů směrem na Dolní Lutyni. Dětmarovice jsme vypustili už loni, takhle je trasa divácky atraktivnější," míní Petr Koláček.

Na startu Gracie se objeví dvě česká družstva. Jednak tradičně Dukla s osobností jménem Jarmila Machačová, jednak zcela nový tým Puskinak.cz, kromě toho však nebudou chybět již zmíněné Nizozemky, Němky, Italky, Belgičanky nebo Američanky, samé cyklistické velmoci.

Paulina Brzeźna-Bentkowska, která na Gracii sbírala úspěchy v posledních letech, nechybí mezi přihlášenými.Zdroj: Libor Pristáš

„Já osobně se na letošní Gracii těším moc. Po těch problémech a dlouhé přípravě to zase budou čtyři neopakovatelné dny, které nabídnou cyklistickým fanouškům světovou podívanou. Řada holek se umisťuje vysoko v jednotlivých etapách světových závodů, takže jistě bude co sledovat i u nás," uzavírá ředitel Gracie.

Program letošní Gracie
Čtvrtek 27. 4. (13.00): I. etapa – silnice 110,0 km (Orlová – Štramberk)
Pátek 28. 4. (11.00): II. etapa – silnice 100,0 km (Lichnov – Lichnov)
Sobota 29. 4. (9.30): III. etapa – časovka jednotlivkyň 13,5 km (Havířov – Ostrava – Havířov)
Sobota 29. 4. (15.00): IV. etapa – silnice 63,5 km (Dětmarovice – Visalaje)
Neděle 30. 4. (10.00): V. etapa – silnice (okruhy) 101,6 km (Orlová)

Průjezd pelotonu závodu Gracia Orlová Havířovem.
Cyklistická Gracia se letos pojede, motocyklový Kahanec je ještě nejistý
V Havířově si zajistili basketbalové MČR.
Mladé basketbalistky si zahrají o medaile