V cíli předčila dvě polské závodnice Ewelynu Szybiakovou a Dariu Pikulikovou. Polky tak podobně jako ve druhé etapě těsně přišly o dílčí triumf. Místo Nizozemky Kosterové jim ho ale v tomto případě vyfoukla Rakušanka Ritter.

Více než šedesátikilometrová trasa vedla z Dětmarovic přes Orlovou, Karvinou, Horní Suchou, Těrlicko, Frýdek-Místek a Raškovice ke Krásné, tedy na známé horské letovisko Visalaje.

Cyklistky se ale nekochaly výhledem na Lysou horu, nýbrž na nejbližší metry, které jim po třech předchozích etapách ubíhaly už hodně ztuha.

Čtvrtá etapa vedla z Dětmarovic.Zdroj: Gracia Orlová

„Etapa to byla zajímavá, i když ne tolik, jako páteční ‚zimní' etapa, kde si holky hrábly na dno sil. Ale závodilo se také hned od začátku, bylo tam několik úniků dvojiček, trojiček i menších skupinek, ale nikdy ne tak výrazných, aby se pelotonu nadobro utrhly," přibližoval průběh etapy ředitel Gracie Petr Koláček.

Náročné podmínky letošní Gracie.
Lilo jako z konve, vyhrála Anouska Koster

Čtvrtá etapa se tentokrát obešla bez sprinterských a vrchařských prémií, takže držitelka obou trikotů Jarmila Machačová z Dukly má před nedělí slibně nakročeno k tomu, aby si je odnesla domů oba.

K celkovému vítězství má zase řádně našlápnuto Riejanne Markus, jelikož sobotní odpolední etapa na Visalaje průběžným pořadím nikterak nezamávala. „Přece jen těch šedesát kilometrů není tak dlouhá trať, aby se na ní toho tolik událo," připustil Koláček.

Gracia míří do finiše.Zdroj: Jiří Raška

Nejzajímavější tak byl únik menší skupinky na 32. kilometru, která si na zbytek závodnic vybudovala minutový náskok, jenže na stoupání na Visalaje ji balík stejně pohltil a do cíle se vřítily cyklistky téměř současně. Mezery mezi jednotlivými závodnicemi byly sekundové, jedna za druhou tak svištěly cílovou páskou a rozdíly v časech prakticky neexistovaly.

Nejlepší závodnice časovky. Zleva druhá Tenniglo, vítězka Markus a třetí Ritter.
Gracia: časovka už s počasím vyšla

Nedělní etapa Orlovou tak nejspíš jen potvrdí triumf Nizozemky Markusové, která je nadále v čele. Aby tomu tak nebylo, musel by se stát přinejmenším pád. „Což nikomu nepřejeme. Nizozemská stáj skutečně potvrzuje svou třídu. Určitě je tak zkušená, že si vítězství pro Markusovou pohlídá," tipuje Koláček před nedělními okruhy Orlovou a Dolní Lutyní.

Závod začne v 10 hodin u Městského úřadu v Orlové, ale ještě předtím, a sice v 9 hodin, startuje od zimního stadionu závod dětí do 12 let. Kdo chce, může si přijít v předprogramu Gracie zazávodit. Jsou vypsány tři věkové kategorie. Registrace dětí probíhají v době od 8 do 8.45 hodin.

Výsledky IV. etapy: 1. M. Ritter (Rakousko) 1:47:00, 2. E. Szybiak (Mat Atom) +00:00, 3. D. Pikulik (Polsko) +00:00, 4. H. Nilsson (Švédsko) +00:00, 5. P. Batagelj (Slovinsko) +00:00, 6. I. Lorvik (Norsko) +00:00, 7. A. Paladin (Fassa Bortolo) +00:17, 8. R. Markus (WM3 ProCycling) +00:17, 9. Ch. Perchtold (Rakousko) +00:21, 10. C. Koppenburg (Německo) +00:21.

Celkově po IV. etapě: 1. R. Markus 8:06:20, 2. A. Koster +00:41, 3. M. Tenniglo (všechny WM3 ProCycling) +01:24, 4. M. Ritter +02:15, 5. Ch. Perchtold (obě Rakousko) +02:29, 6. D. Pikulik (Polsko) +02:36, 7. H. Nilsson (Śvédsko) +02:51, 8. C. Koppenburg (Německo) +03:01, 9. J. Machačová (Dukla Praha) +03:01, 10. A. Jakovenko (Rusko) +03:10.