Za prvé jsou po výhře v Praze v semifinále Českého poháru, kde jim los přidělil nejsilnějšího soupeře z Plzně, a ještě k tomu na jeho palubovce. Hrát se má 22. prosince.

Za druhé vedou po polovině základní části domácí extraligovou soutěž, a za třetí mají dobře nakročeno do dalšího kola Poháru EHF poté, co v sobotu vyhráli na půdě kyperské Famagusty 29:24.

Karvinští vezou z Kypru nadějné vítězství.
Výhra z Kypru. Házenkáři proti Famagustě nakročili do dalšího kola v EHF Cupu

Podobně úspěšně si ale v tomtéž evropském poháru vedla i pražská Dukla v Norsku, kde překvapila Drammen výhrou 29:28. A právě do hlavního města Baník ve středu zajíždí v rámci dalšího kola extraligy.

„Tohle asi nalije hráčům Dukly do žil patřičné sebevědomí. Jejich výhra v Norsku mě hodně překvapila,“ uznal Brůna. Soupeři pogratuloval k výbornému výsledku. „Dukla hrála skvěle a koncentrovaně. Hlavně jí zachytal Petržala, který v bráně prostě zatáhl roletu, a Norové z něho byli úplně nešťastní. Pokud chceme na Dukle uspět, nesmíme ho nechat rozchytat,“ má jasno Brůna.

I jeho tým si může po nedávné pohárové výhře v Praze (32:22) na soupeře věřit. Ale každý zápas je jiný. „Doufám, že si kluci vzpomenou na náš poslední vydařený duel proti Dukle a zopakují ho,“ dodal Brůna.

Házenkáři Karviné zvládli říjen a listopad výborně. Honí hned tři zajíce najednou.Házenkáři Karviné zvládli říjen a listopad výborně. Honí hned tři zajíce najednou.Zdroj: Ivo Dudek

Kypřané se pokusí překvapit

I on už vyhlíží, stejně jako karvinští fanoušci, sobotní pohárový svátek – domácí zápas v EHF Cupu. Anorthosis Famagusta vládne domácí kyperské soutěži a na porážky není zvyklý. Jednu z mála mu o víkendu připravil právě karvinský Baník výbornou poslední čtvrthodinou, kdy se dostal ze stavu minus dva až na konečných plus pět.

„To jsme zvládli bravurně, klobouk dolů před mužstvem. Kluci udrželi nervy na uzdě, byť v koncovce to bylo dost divoké a Honza Sobol při jedné strkanici málem dostal pěstí. Ale potvrdilo se, že Famagusta je kvalitní soupeř plný řeckých hráčů. Umí hrát a ti hráči jsou individuálně šikovní. Ještě nás čeká těžká odveta,“ míní Michal Brůna.

Hradec Králové - Karviná.
Červená karta a gól do šatny. Karviná padla s Hradcem v jeho azylu

Upřímně – kdyby rozhodčí trestali domácí fauly v defenzivě dvouminutovými tresty tak, jak trestat měli, nebylo by o výhře Karviné pochyb. Famagusta – při vší úctě – není soupeřem, který by měl být nad síly karvinského klubu. „To možná není, já mám ale zprávy, že soupeř nic nebalí a ještě se nás pokusí překvapit,“ varuje Brůna.

Domácí nemají tak nabitý program jako Karvinští, takže se v klidu mohou věnovat analýze karvinské hry. „Jejich rozbor na nás byl perfektní, mají na to čas a dozvěděl jsem se, že si na nás věří. Když v průběhu sobotního utkání vedli o dva góly, řešilo se u nich prý jen to, o kolik vyhrají. Když jsme je pak přehráli, byli doslova v šoku,“ usmívá se karvinský kouč.

I tak ale zůstává obezřetný. „Jejich spojky jsou na tom dobře fyzicky i technicky, o tom jsme se přesvědčili a musíme si na ně dát pozor. Nemůžeme dopustit, abychom nechali Kypřany vést o tři čtyři góly a oni se dostali do laufu. Nehodláme si to komplikovat. Také údajně jejich gólman Nungovič obvykle nechytá tak dobře, jako zachytal zrovna proti nám, tak uvidíme, s jakou formou k nám vlastně přijedou,“ nechá se překvapit Brůna.

Sobotní utkání v karvinské hale házené začíná v 16 hodin.