Bez nervů to holt nepůjde. Stejně jako loni budou havířovské košíkářky bojovat o účast v elitní osmičce až do poslední možné chvíle, a stejně jako loni se o účast v play off pojedou poprat do Brna. „Čekají nás rezervní týmy KP a Žabin, to zase budou nervy,“ posteskla si naoko trenérka Havířovanek Iveta Rašková.

Už víkendové domácí zápasy byly pro tým extrémně důležité. „Prohra by znamenala konec. Musela jsem si vzít ibalgin, protože mě z těch nervů rozbolela hlava,“ zasmála se sympatická trenérka.

BK Havířov – Aritma Praha 72:66 (37:32)

Soused v tabulce přijel se snahou vyřadit Havířov z boje o play off, to se mu ale nepovedlo. Havířovanky se dokázaly zmobilizovat, pomoci přijely extraligové hráčky Anežka Kopecká a Natálie Rašková, scházela jen Anna Kubíčková, která je mimo hru dlouhodobě.

Na palubovce se odehrálo pořádné drama. „Obě ta utkání si byla podobná jako vejce vejci. V obou jsme prohrávaly 60:66 a začaly skóre otáčet někdy minutu a půl před koncem,“ popisovala Iveta Rašková, která mohla po zápase ždímat propocené tričko. „Diváci mi říkali, že to bylo na infarkt. Že chození na naše zápasy se podepisuje na jejich zdraví,“ vtipkovala.

Rákosníčkovo hřiště. Ilustrační snímek.
Podělí se o Rákosníčkova hřiště Havířov a Most?

Aby ne, když obě strany se celou dobu přetahovaly o vedení. Pražanky hrály velmi tvrdě, domácí tým je ale přeskákal. Na doskoku kraloval. „Myslím, že tohle rozhodlo jak zápas s Aritmou, tak i ten další proti Spartě,“ mínila trenérka. „Speciálně Aritma se nedostávala ke druhým střelám, tudíž nebodovala,“ oddechla si Rašková po zvládnuté koncovce.

Rozhodčí: Krčmář, Menšík. Trestné hody: 30/21:22/17. Trojky: 7:5. Fauly: 18:23. Diváci: 51.

Havířov: N. Rašková 11, A. Kopecká 23, Paťorková 13 (12 doskoků), Busková 7, Drtilová 5, Pavlicová 4, Kuběnová, Lacinová, Morávková 3, Káňová 3, Menšíková 3.

Timotej Záhumenský (uprostřed) odehrál za Karvinou první ligový zápas.
Timotej Záhumenský po Opavě: Je to ztráta. Měli jsme smůlu
MFK Havířov – Slávia Staškov.
Havířov v přípravě: prohra s tradičním soupeřem

BK Havířov – BA Sparta 76:73 (38:35)

Sparťanky přijely s posilami. Barbora Jindrová, která hrála ještě v sobotu na Slavii proti Trutnovu, neslezla z palubovky ani na sekundu, společně se Simonou Sklenářovou daly 49 bodů svého týmu!

„Pro oba celky to byl klíčový zápas, pro nás tedy o něco více, my jsme touto výhrou Spartu jen dorovnaly. Nedivím se, že si Sparta vyžádala posily. Bohužel podobně jako s Aritmou máme horší bilanci vzájemných zápasů,“ připomněla trenérka Rašková.

Na to ale během dalšího „infarkťáku“ téměř nikdo nemyslel. „Začaly jsme špatně, prohrávaly jsme 8:19, holky ale bojovaly,“ chválila trenérka.

Karviná zvládla další dva těžké zápasy a je už jednou nohou v play off.
Basketbalisté Sokola „sundali“ další Brňany

V poločase už Havířov vedl, pak zase prohrával, opět vedl a nakonec otáčel již zmiňované skóre 60:66. V posledních sekundách vedly domácí hráčky 74:70, sparťanky se trojkou dostaly na dostřel, ale v té chvíli své kvality prokázala Anežka Kopecká. Proměnila obě šestky a Pražanky už poslední trojku netrefily. Havířovská děvčata předvedla o víkendu skutečně nervy ze železa. „Teď by nás to mělo nakopnout, potřebujeme stejně jako loni zvládnout hned ten první zápas na KP,“ připomněla Iveta Rašková duel proti poslednímu týmu tabulky.

Rozhodčí: Menšík, Krčmář. Trestné hody: 21/15:20/13. Trojky: 3:8. Fauly: 17:18. Diváci: 47.

Havířov: A. Kopecká 29 (14 doskoků), Paťorková 14, Pavlicová 4 (11 doskoků), Menšíková 1, N. Rašková 4, Drtilová 13, Busková 6, Káňová 5, Morávková A., Kuběnová, Lacinová. Trenérka: I. Rašková.

Tomáš Wágner.
Tomáš Wágner: Gól krásný, ale vedl jen k bodu
Hokejisté Havířova slízli na ledě Budějovic debakl.
Debakl. Havířov dostal v Českých Budějovicích devět branek