Na takový zápas by Havířované nejraději zapomněli. Nejen, že vyšli bodově naprázdno, ale ještě byli obráni o tři pětky a dohrávali bez pěti lidí. „Sesypalo se to na nás. Už k samotnému utkání jsme neodjížděli v optimálním složení a v průběhu zápasu nám postupně odstupovali hráči pro zranění," vypočítával hrající trenér Havířova Patrik Kovács absence bratrů Klodových, Sittka, Fajkuse i M. Čmiela.

V sestavě ragbyového týmu nastupuje vždy šest útočníků, Havířov mohl použít dva. „Zbylé pozice jsme obsadili rojníky, protože v kádru tolik čistokrevných útočníků prostě nemáme," pokrčil rameny Kovács.

O tom, že hosté sestavu porůznu lepili, svědčí i skutečnost, že on sám nastoupil během utkání na třech pozicích. „Hrál jsem na křídle, tříčtvrtku i mlýnovku," zasmál se Kovács.

Hanáci samozřejmě brzy vytušili, že v obraně Havířova by to mohlo skřípat a tlačili se do útoku, jak se jen dalo. „Dávali tam hodně balonů a my měli s olomouckými běhavými kluky problém," připustil havířovský trenér.

Pokud Havířované nezastavili pronikajícího hráče s balonem už v první fázi, ale až o něco později, kdy už se soupeř dočkal podpory spoluhráčů, ztráceli Havířované cenná území. „Pak jsme třeba těch dvacet metrů pracně získávali rojovou hrou, což ale pochopitelně bralo síly," vysvětlil kouč ragbistů.

Už poločasový výsledek nevěstil nic dobrého, navíc A. Kloda s Fajkusem nuceně střídali a sestava v útoku se zase protočila.

Havířov bojoval a snažil se. Jeho jedinou šancí bylo prosazovat se rojem, což se i dařilo. „Bylo to logické, na hřišti nám zbyli jen dva útočníci a zraněný Martin Čmiel, který neodstoupil jen proto, abychom nehráli jen ve čtrnácti hráčích," podotkl Kovács.

Jenže nakonec Havířov ve čtrnácti hráčich hrát musel. Ba co víc, dokonce jen ve dvanácti, neboť ve druhé půli šel ze hry Sittek a Ondřej Kloda. Hosty to vyburcovalo k většímu úsilí. „Dokázali jsme se dostávat před bodové území soupeře, ale tu předhozem, tu nějakou chybou při zpracování jsme se o míče připravovali. Mrzí nás to, jelikož jsme byli blízko aspoň bodu za položení čtyř pětek. Zastavili jsme se na třech," litoval Kovács.

Což o to, Havířov byl dokonce blízko bodu i za prohru o sedm bodů nebo menší. Jenže to by mu arbitr Kohout musel uznat tři pětky, z čehož dvě byly naprosto regulérní a i ta třetí se klidně uznat dala. A to dělá dohromady minimálně patnáct bodů, nepočítáme-li konverze. „Na to se ale nechceme vymlouvat. Zápas jsme nezvládli, jelo nás na Hanou málo a dohrávalo ještě míň," mávl rukou Kovács. Teď mají ragbisté díky volnému losu a následné reprezentační pauze až tři týdny klidu, kdy se mohou dát zdravotně do pořádku.

RC Olomouc – RC Havířov 40:17 (19:5)

Pětky: 6:3. Rozhodčí: Kohout. ŽK: Šmakal, Berger (oba O). Diváci: 158.

Body Olomouce: Otoupalík 10, Lamač 10, Němec 10, Lamač 5, Varga 5.

Havířov: D. Aberle, Fajkus (23. Tržický), Indrák, Wantulok, Filipiak 5, Macháček, Kovács 5, Duda 5, O. Kloda, A. Kloda (17. L. Aberle), M. Čmiel, F. Hanák, Veselý, Sittek, Krempaský 2.