Havířov nehostí významný karatistický podnik poprvé, zato poprvé hostí české mistrovství. Od 90. let minulého století to navíc v Moravskoslezském kraji bude první akce podobného významu.

„Pokud si dobře vybavuji, poslední srovnatelné velké mistrovství republiky v našem kraji se konalo v Kopřivnici. A v Havířově žádný podnik takového druhu snad ani nebyl," přibližuje ředitel soutěže a čelní představitel úspěšného havířovského klubu SK Budo Marek Franta.

Právě SK Budo a TJ Start Havířov republikový šampionát mládeže pořádají, a to v sobotu, kdy budou o medaile usilovat žáci věkových kategorií od 7 do 13 let, i v neděli 8. prosince, kdy své umění předvedou kategorie dorostu a juniorů.

Celý oddíl SK Budo Havířov na soustředění.

Nejlepší české karatisty v několika věkových kategoriích uvidí městská sportovní hala a za zmínku stojí hlavně finálové bloky v kata (sestavy) a kumite (boj). Po oba dny startují shodně v 11.30 (kata) a v 17 hodin (kumite).

Příznivcům karate se představí nejlepší borci, kteří se na závěrečný šampionát museli prokousat eliminačními a dalšími kvalifikačními boji.

Svá želízka v ohni bude mít pochopitelně i domácí SK Budo Havířov v podobě mladých sportovců jako jsou Radek Macurák, Daniel Nguyen či Barbora Balogová.

Pořadatelé si od akce slibují, že divákům představí ve městě po delší době zase pořádnou akci a představí lidem karate jako pěkný plnohodnotný sport. „Snad to v té přehršli hokejů, florbalů a já nevím, čeho všeho ještě, diváky osloví," věří Franta, který se svými svěřenci vozil a vozí medaile z prestižních podniků, jako jsou právě republiková mistrovství.

„Loni jsme jich z republiky dovezli šest, ale ani v předchozích letech jsme si nevedli nijak špatně. Snad se naši mladí pokusí navázat na nedávné úspěchy Samsona Grigorjana, nebo našeho nejúspěšnějšího borce Michala Koběrského," přeje si Marek Franta.

Ten v posledních dnech kvůli organizačním povinnostem snad ani nespal, vždyť do Havířova se chystá přijet až osm stovek soutěžících. Není divu – Český svaz karate se řídí organizací World Karate Federation, což je nejpočetnější asociace karate ve světě, sdružující přibližně 180 členských zemí s více než deseti miliony členů!

Logicky tak i domácí mistrovství přitáhne na start stovky mladých sportovců. „Prosadit se v tak obrovské konkurenci určitě není snadné. Aspoň máme zaručeno, že v závěrečných bojích o medaile se u nás představí opravdu jen ti nejlepší," věří Franta v patřičnou úroveň mistrovství.

Přesvědčit se o tom ostatně mohou návštěvníci v sobotu a neděli sami. Vstupné je zdarma.

Časový program po oba dny

8.00 – 9.00: prezentace kata
9.30: zahájení soutěže kata
10.00 – 11.00: prezentace kumite
11.30: finálový blok kata
12.30: vyhlášení výsledků kata
13.30: zahájení soutěže kumite
17.00: finálový blok kumite
18.00: vyhlášení výsledků kumite