Nevlídné počasí přivítalo účastníky Mistrovství České republiky v turistickém závodě, které se po jedenácti letech opět vrátilo do Orlové.

Vzhledem k počasí přesunuli pořadatelé zahájení závodu z původně zamýšleného areálu letního kina do atria ZŠ Školní. Na začátku si vysloužila bouřlivý potlesk děvčata z tanečních souborů DDM Orlová, která v tak náročných podmínkách obvykle nevystupují.

Z původně přihlášených 194 závodníků, kteří prošli sítem závodů Českého poháru, jich odstartovalo 181 ve čtrnácti kategoriích a nechyběli samozřejmě ani domácí Orlované.

Tratě byly postaveny v členitém terénu mezi letním kinem a letištěm. Modrá trať pro nejmladší měřila 2700 m, bílá pro mladší a starší žactvo 3900 m a červená pro dorost a dospělé pak 6 kilometrů.

Lucie Badurová na trati.Zdroj: KČT Orlová

Na těchto tratích plnili závodníci disciplíny jako přechod lanové lávky, orientaci mapy, odhad vzdálenosti, azimutové úseky, hod míčkem na cíl a plížení. Také předvedli znalost uzlů, topografických i turistických značek a kulturních i přírodních památek včetně znalosti hlavních měst států EU.

„Náročné bylo zejména určování názvů živých stromů a keřů. Tady závodníci nejvíce chybovali,“ přibližoval předseda KČT Orlová Jiří Vilhelm.

Za chyby při plnění disciplín se k běžeckému času přidávaly trestné minuty. Takže nevítězili jen ti nejrychlejší, ale bodovali především ti, kteří se dokázali rychle orientovat pomocí buzoly a prokázali nejlepší znalosti.

Genco „se obral“ o zlato

Jako tradičně domácí nezklamali. Mistrovské tituly si odnesli v kategorii chlapců do 10 let Jakub Kůrka a v kategorii do 12 let Dominik Cienciala, oba dva zároveň získali i vítězství v celkovém poháru.

O třetí titul se připravil Ondřej Genco svým fair play jednáním, když přiznal trestnou minutu za plížení, přestože rozhodčí ji nezaznamenala. Umístil se tak na druhém místě s jen malým časovým odstupem za prvním, nicméně si získal sympatie všech přítomných.

Bronzové medaile si v kategorii do 10 let vybojovala Lucie Badurová a v kategorii dorostu do 16 let i Kristýna Nowaková.

Nejmladší žáci mají radost ze svých výsledků, zleva Lucie Badurová, Julie Jordanová, Nella Ligocká, Jakub Kůrka, v pozadí Jana Nowaková.Zdroj: KČT Orlová

V soutěži družstev, kde se započítávají výsledky pěti nejlepších závodníků, si v rámci MČR družstvo dorostu a dospělých připsalo vítězství v Červeném poháru a žactvo druhé místo v Bílém poháru. Na vrchol sezony se tedy orlovští sportovci dokázali připravit znovu znamenitě.

„Doufáme, že přes léto naši závodníci nezapomenou trénovat a v plné síle nastoupí i po prázdninách na mezinárodní mistrovství Česka a Slovenska, tentokrát v blízkém Bílovci. Postoupilo nás tam šestnáct,“ upozornil Vilhelm a poděkoval městu Orlová za finanční podporu a všem subjektům, které se podílely na zdárné organizaci mistrovských závodů.