Soupeři dovolili položit až sedm pětek. Plynulo to však z oslabené sestavy, kterou měl trenér Radomír Kloda k dispozici. Předně nemůže pořád počítat se zkušenými hráči Indrákem, Petrem Kozubíkem a Olšanským, k tomu nehraje ani reprezentant Patrik Leroch, který patrně končí s ragby, a do toho všeho přibyli ještě tři nemocní hráči. „Aby se to nepletlo, kvůli technickým normám jsme nemohli na soupisku dopsat další tři mladíky, u jednoho juniora jsme neměli registračku, ale to je naše chyba," uznal Kloda.

Nakonec se mu dvacetičlenný kádr smrskl na patnáct lidí, čili tak akorát pro patnáctkové klasické ragby. Když se mu pak v průběhu utkání zranili L. Aberle se Sucháčkem, dohrávali Havířované ve třinácti.

„Zase nepovedený zápas," kroutil hlavou Kloda. „Přitom herně jsme zase tak nezaostávali. Ale nepodchytili jsme začátek a soupeř položil. Byla to taková ledová sprcha," vracel se ke stavu 8:0 po pouhých šesti minutách hry.

Až do 32. minuty byla hra celkem vyrovnaná. „Dělali jsme nějaké chyby při skládání, ale budiž. Aspoň jsme Olomouci nedovolili skórovat. Jenže pak jsme těch chyb udělali spoustu v nepřetržitém sledu, hlavně ve skrumážích a po autech. Ty nám v Olomouci vůbec nešly," poznamenal Kloda.

Z osmnácti autových vhazování ztratili jeho svěřenci šišku hned v osmi případech. To vlastně znamená osm olomouckých protiútoků zadarmo. „Prostě jsme to nezvládli, mladí stále dělají chyby. A naopak v útoku jsme zbrklí. Jdeme třeba dva na jednoho a nepřihrajeme si. Anebo přihrajeme tak, že nahrávku zkazíme," pokrčil rameny Kloda.

Co se aspoň trochu dařilo, byly mlýny. Havířov za celé utkání nezvládl jen jediný, paradoxně ten pak následně vedl k další bodové akci Olomouce. „Snad jsme si ty porážky už vybrali. Pro další zápas se Zlínem bychom už snad měli mít k dispozici zkušeného Dudu, který se po roční pauze vrací k ragby. V pravý čas, protože liga spěje k závěru a my nutně potřebujeme zabrat. Domácí zápas se Zlínem je pro nás v tuto chvíli zápasem jara. Doufám, že si to všichni plně uvědomí a udělají pro úspěšný výsledek maximum," poukázal Radomír Kloda na neutěšenou situaci v tabulce, kde sice poslední Mariánské Hory stále ztrácí deset bodů, ale to jsou dva vyhrané zápasy s bonusem. A předposlední Zlín ztrácí na Havířov už jen bod.

Klíčové utkání sehrají ragbisté na vlastním hřišti tuto neděli 24. dubna od 14 hodin.

RC Olomouc – RC Havířov 53:12 (25:0)

Body: Němec 23, Hladík 10, Varga 10, Navrátil 5, Lamač 5 – Pavel Kozubík 5, J. Hanák ml. 5, Harenčák 2. Pětky: 7:2. Rozhodčí: Tůma – Juřica, Sittek. ŽK: Coute (O). Diváci: 114.

Havířov: Trtek, Kovács, L. Aberle, D. Aberle, Sucháček, J. Hanák ml., Macháček, F. Hanák, O. Kloda, A. Kloda, Badura, Příborský, Pavel Kozubík, Benčík, Harenčák.