„Řada skvělých sportovců z našeho regionu svými mimořádnými sportovními výkony Moravskoslezský kraj reprezentuje nejen na celostátní, ale i mezinárodní úrovni. Jsou pro nás skvělou vizitkou a na náš kraj upozorňují jako na místo, ve kterém se sportu daří. Chceme proto poděkovat nejen jednotlivým sportovcům, ale i celým týmům nebo jejich trenérům. Oceňujeme také významné sportovní aktivity, a i letos jsme vyhlásili cenu Fair Play. Titul Sportovec roku 2021 získala ostravská rodačka Nikola Ogrodníková, vicemistryně Evropy v hodu oštěpem. Má za sebou premiéru na olympijských hrách a věřím, že o ní sportovní svět ještě hodně mnoho uslyší,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který nad slavnostním oceňováním i letos převzal záštitu.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour, utkání ČR - Finsko, 28. dubna 2022 v Ostravě. Diváci.
OBRAZEM: Návrat "repre" do Ostravy a olympijští vítězové = osm tisíc fanoušků

Do síně slávy byl letos uveden bývalý československý sportovní gymnasta, bronzový olympionik a mistr Evropy z roku 1977 Jiří Tabák. „Moravskoslezská sportovní síň slávy je plná zvučných jmen. Jsme pyšní, že našimi rodáky jsou Jiří Raška, manželé Zátopkovi, Ivan Lendl, Taťána Netoličková nebo například Verner Lička.

Z vyhlášení krajského sportovce roku.Z vyhlášení krajského sportovce roku.Zdroj: MS kraj

Bývalý gymnasta Jiří Tabák bude v opravdu dobré společnosti. A to zaslouženě, kromě skvělých sportovních výsledků byla důležitá jeho činnost i po ukončení aktivní kariéry. Jako trenér založil projekt pro základní pohybovou a gymnastickou přípravu, kterého se v Havířově účastní stovky dětí. To souzní s naší strategií v podpoře sportu. Moravskoslezský kraj totiž podporuje nejen vrcholový sport, ale i handicapované sportovce a sportovní aktivity dětí a mládeže,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

26. ročník Velké ceny Ostravy v plavání, 5. května 2019 v Ostravě. Na snímku vítězka Simona Kubová (Baumrtová).
Velká cena je zpět. Hvězdou v ostravském bazénu bude evropský šampión Szabó

Anketu Sportovec Moravskoslezského kraje vyhlašuje Moravskoslezský kraj společně s partnery – Moravskoslezskou krajskou organizací České unie sportu a Všesportovním kolegiem Moravskoslezského kraje. Letos se uskutečnil už jubilejní 20. ročník, slavnostní ceremoniál se letos konal ve čtvrtek 28. 4. v nově zrekonstruovaném kulturním domě Poklad v Ostravě.

Výsledky ankety sportovec Moravskoslezského kraje za rok 2021

Cena hejtmana – Sportovec roku 2021

Nikola Ogrodníková

Síň slávy

Jiří Tabák

Mládež do 19 let

Šimon Bělík – stolní tenis

Katrin Brzyszkowská – vrh koulí

Alexander Džobák – vzpírání

Markéta Janošová – sportovní lezení

Jan Kozel – baseball

Objev roku

Charlotte Cholevová – házená

Dospělí

Eliška Adamovská – sportovní lezení (boulder)

Adam Delong – florbal

Václav Sivák – kickbox

Jakub Šiřina – basketbal

Trenéři

Petr Czudek – basketbal

Jana Hajžmanová – házená

Libor Kohut – plavání

Handicapovaní sportovci dvacetiletí

Miroslava Obrová – atletika (hod oštěpem, vrh koulí)

Michal Stanovský – atletika (maraton)

Družstva

Arrows Ostrava (muži) – baseball

1. SC TEMPISH Vítkovice (ženy) – florbal

HC Oceláři Třinec (muži) – lední hokej

Extrémní sport

Team Black Hill – Adventure Race (adventure outdoor extreme sport)

Fair play

Miroslav Macháček – trenér hokejové mládeže HC Oceláři Třinec

Během prestižního mládežnického turnaje Frozen Cup HC Oceláři Třinec upozornil na gól, který nezaznamenal rozhodčí. Jednalo se o gól soupeře do brány jeho týmu, puk proletěl brankovou sítí mimo. Bylo to za stavu 1:2, kdy jeho tým usiloval o vyrovnání a body v boji o finále. Tímto gestem ukázal, že zachovat se fair play je důležitější než výsledek. Získal uznání organizátorů, hráčů i fanoušků.