Osmadvacetiletý rodák z Karviné navíc zkompletoval ostravský hattrick – v multifunkční hale ostravské ČEZ Arény navázal v úterý na výhry z předchozích dvou let (Ostravskou laťku vyhrál celkově počtvrté). „Dva roky zpátky, když jsem byl na halové Evropě nakonec druhý, jsem tady taky začal stejným výkonem jako teď. Kdyby to tak šlo i letos… Ale jinak musím po Ostravě říct jediné slovo a tím je spokojenost," uvedl Jaroslav Bába, jenž nakonec neúspěšně atakoval hranici dvou metrů a třiceti centimetrů.

„Těch dva dvacet šest bylo vysokých, ale asi jsem pak byl až trochu moc nahecovaný… Věřím však, že to teď ještě určitě půjde nahoru," dodal.

Spoře zaplněná hala aplaudovala i dalšímu „evropskému limitáři" – slovenský výškař Matúš Bubeník dokázal na druhý pokus skočit 226 centimetrů, což mu nakonec vyneslo kromě vylepšeného osobního maxima druhou příčku.

„Je to parádní pocit, bojovat o vítězství s Jardou, ale jinak stále říkám, že on je jiná liga," usmál se dvaadvacetiletý Matúš Bubeník, který předstihl mimo jiných i třetího Bulhara Viktora Ninova či čtvrtého Brita Samsona Oniho.

Devátý ročník mítinku Ostravská laťka

Velkým zklamáním bylo vystoupení litevského stříbrného medailisty z loňského mistrovství Evropy v Helsinkách Raivydase Stanyse. Zanedlouho šestadvacetiletý rodák z Rokiškise sice předvedl čtyři úspěšné pokusy, ale nakonec skončil výkonem 217 centimetrů pá­tý.

Závod žen, jenž se však letos spíš podobal malému mistrovství Moravy a Slezska, ovládla vítkovická atletka Magdalena Nová, která podobně jako Brňanka Nikola Pařilová zdolala laťku ve výšce 176 centimetrů. O vítězství domácí závodnice rozhodly pokusy – Nová skočila zmiňovaný výkon napoprvé, kdežto její soupeřka až na druhý pokus.

„Po špatném úvodním závodě v Lučenci, kde jsem skočila jen 166 centimetrů, jsem určitě o něco spokojenější. Ale je fakt, že jsem toho v poslední době kvůli škole moc nenaskákala, takže potřebuju získat jistotu. Natrénováno mám, teď musím ještě vyladit detaily a taky hlavu," pousmála se dvacetiletá vítkovická výškařka.

Výsledky Ostravské laťky 2013:

Muži: 1. Jaroslav Bába (Dukla Praha) 226, 2. Matúš Bubeník (Slovensko) 226, 3. Viktor Ninov (Bulharsko) 223, 4. Samson Oni (Velká Británie) 220, 5. Raivydas Stanys (Litva) 217
Ženy: 1. Magdaléna Nová (SSK Vítkovice) 176, 2. Nikola Pařilová (JAC Brno) 176, 3. Leona Silnicová (SSK Vítkovice) 172
Junioři: 1. Adam Blažek 200, 2. Petr Friedl (oba SSK Vítkovice) 196, 3. Jiří Zeman (Sokol Opava) 196
Žáci: 1. Christian Stankuš 184, 2. Dominik Huták a Marek Hoffmann (všichni SSK Vítkovice) 162
Žákyně: 1. Aneta Župníková (TJ Orlová Lutyně), 2. Michaela Jursová (TŽ Třinec), 3. Michaela Šimečková (Atletika Poruba) všechny 147