Tenis v Karviné se slibně rozvíjí. Teď jen zbývá obrnit se trpělivostí a čekat, až Městskému tenisovému klubu dorostou talenty. Klub sám se snaží neustále zkvalitňovat tréninkový proces a postupným vylepšováním zázemí přilákat k této krásné hře co nejvíce zájemců.

Jak jste v klubu vyhodnotili loňskou startovací sezonu?

Naše hodnocení je veskrze příznivé. Začínali jsme od nuly, a tak to pro nás byla také nultá sezona. Vlastně jsme pořád ve fázi jakéhosi (re)startu karvinského tenisu.

Co se povedlo?

Povedlo se třeba to, že si naši hráči vyzkoušeli soutěže družstev, se kterými většina neměla zkušenosti, jakož i s turnajovými zápasy. Pořádali jsme pět turnajů kategorie C, na které nám přijeli rodiče se svými dětmi z jiných měst, například z Brna nebo Prostějova. Byli jsme spokojení s jejich organizací i podmínkami, které nám vytvořilo město Karviná, potažmo Základní škola Dělnická.

Jejím ředitelem je Petr Juras, předseda vašeho klubu, což je podle všeho velká výhoda…

To je nespornou výhodou. Prezident klubu a ředitel školy, kde mají naše děti domácí prostředí, to je ideální spojení. Pan Juras také dělá maximum pro to, aby šel klub nahoru po všech stránkách.

S čím jdete do letní sezony?

Letos jsme kromě mladších a starších žáků přihlásili do soutěží okresního formátu i družstvo dorostu, které loni nebylo. Vrátili se k nám hráči, kteří hráli za Ostravu a podobně. Po reorganizaci soutěží jsme měli ambice na postup z oblastní soutěže, ale svaz to vyřešil za nás a udělal dohromady jen oblastní přebor. Oblastní soutěže již nejsou. Také budeme pořádat okresní přebor družstev v babytenisu.

Máte nějaké hráče, kteří se již prosazují na turnajích nadokresní úrovně?

V přestupním termínu k nám přišla z Havířova Karolína Kósová, což je republiková špička v mladších žácích. Až se srovná, začne podle mě obhajovat loňské pozice. Je jí teprve čtrnáct. Ještě o rok mladší je Nelly Vlachopulosová, která se na Karolínu snaží dotáhnout. Nyní v zimě už byla dvakrát v halovém finále. Je hodně šikovná.

Jak často se v klubu trénuje?

Tady bych to rozdělil na hráče, kteří opravdu chtějí něco dokázat a obětují tenisu veškerý volný čas. Třeba již zmiňované holky Nelly s Karolínou trénují obvykle každý den. Rodičům neustále vysvětluji, že už u mladších žáků je vhodné, aby dítě trénovalo pětkrát týdně. Nejhůře čtyřikrát. Ale tak jednoduché to není. Občas u rodičů narážíme na to, že necítí potřebu, aby jejich dítě tolik trénovalo. Ale pracujeme s nimi, vysvětlujeme jim, že děti trénovat potřebují, přičemž nejde jen o samotný tenis, ale i pohybovou koordinaci, kondici a podobně.

 

Celý rozhovor v tištěném vydání Deníku