Organizátorem sobotních závodů byl Drone FPV Racing Havířov. „Přijeli nejen naši piloti, včetně těch, kteří reprezentují ČR na mezinárodních závodech Drone Champions League, ale také závodníci ze Slovenska a Polska. Do soutěže se zapojila třicítka závodníků, toho 13 Poláků. S průběhem soutěže jsme spokojení, byť dopoledne zapršelo,“ řekl za organizátory René Štefánik.

Drony piloti ovládají na dálku, přičemž přes displej v brýlích či kukle sledují obraz přenášený z kamery umístěné na stroji. „Před soutěží jsme samozřejmě řešili zabezpečení frekvencí, aby nedošlo k rušení. Vybrali jsme čtyři bezpečné kmitočty, které se pak při závodech používaly,“ vysvětlil Štefánik.

Obraz mohou sledovat nejen soutěžící piloti, ale také porotci nebo diváci. „Piloti musí s drony co nejrychleji a ve stanoveném čase 1,5 minuty zvládnout vytyčenou trať. Musí prolétnout pod překážkami a obletět vymezené body. V dalším ročníku bychom chtěli obraz přenášet na velkoplošnou obrazovku, aby byly zajímavější pro diváky, kteří by tak sledovali přímo obraz z dronů na trati. Možná, že trať uděláme na ragbyovém hřišti, u kterého je tribuna pro diváky,“ dodal Štefánik, který s dronem také závodí.

Sobotní závody vyhrál Kuba Tomma. Druhý byl a Petr Lendvorský a třetí Lukáš Lendvorský.

 

Zdroj: Youtube
Ilustrační foto.
Motoristy čekají omezení na Ostravské ulici a 17. listopadu