Nebývalý zájem o provozování atletiky registrují zástupci karvinského oddílu TJ Jäkl. Ten začátkem září rozjel jako každoročně nábor nových členů a zájem dětí a mládeže o sport předčil i nejsmělejší očekávání činovníků klubu. „Těžko říct, čím to je, jestli za to může třeba sledování letních olympiád v posledních letech, či fakt, že z našeho okresu pochází několik špičkových světových atletů, jako byli či stále jsou třeba Kašpárková, Maslák, Bába, Rosolová a další, ale děti se do atletiky doslova hrnou. V některých tréninkových skupinách se počet našich členů skoro zdvojnásobil a noví zájemci stále chodí. Za chvilku nám nebudou stačit stávající kapacity jak trenérské, tak prostorové," je potěšen nebývalým zájmem o atletiku předseda klubu Michal Broda. Zároveň mu však na čele naskakují vrásky, neboť o sportující Karviňany a hlavně mládežníky je třeba se postarat.

Hlavním problémem atletů je, že nemají svůj vlastní domácí stánek. „V takovém počtu se na školních hřištích jen těžce trénuje," připustil Broda. Jak dodal, bylo by žádoucí, aby magistrát města Karviné přehodnotil svůj postoj k výstavbě atletického stadionu. „O ten starý jsme přišli výstavbou pěkného fotbalového stadionu, ale co teď? Bylo nám magistrátem navrženo, že můžeme trénovat ve vedlejších městech, takže by to asi mělo vypadat tak, že v Karviné budou na každý náš trénink přistaveny jeden dva autobusy a my pojedeme trénovat do Havířova, Českého Těšína či Vítkovic, kde už atletické stadiony stojí?" ptá se logicky Broda.

Od roku 2008, kdy počet atletů v karvinském klubu stagnoval na čísle 60, se každým rokem počty atletů zvyšují. „V roce 2009 jsme založili atletickou přípravku a začali se intenzivněji věnovat tréninku žákovských kategorií. V roce 2013 vybojovali naši atleti vítězství ve druhé lize a měli postoupit do té první. Tu jsme ale museli odmítnout z důvodu nevyhovujícícho zázemí a absence vlastního stadionu. V první lize teď úspěšně působí sousední Havířov, který atletický stadion má. V letošním roce probíhají tréninky mládeže ve třech skupinách a každá má třicet členů na jednoho trenéra. Kromě toho máme i samostatně trénující dospělé členy. Za posledních deset let jde v našem klubu o nebývalý nárůst sportujícíh atletů, což nemá obdoby," marně si Broda vybavuje podobný atletický boom.

Odhadovaný meziroční nárůst členů v tomto kalendářním roce by se podle něj měl pohybovat kolem čísla 40, a to zejména mládeže, čímž se dostáváme někam k číslu 170 registrovaných členů atletického klubu. „To je víc, než má ve městě hned několik aktivně činných klubů. Slova o tom, že jde jen o několik sportujících atletů, jak se nám někdo snaží podsouvat, určitě nejsou na místě," doplňuje Michal Broda a prozradil, že klub plánuje v nové sezoně postavit do atletické ligy také družstvo starších žákyň. Tým starších žáků měl klub již v roce 2013.

Vážení čtenáři, Deník na svém webu většinou nezveřejňuje kompletní obsah novin a celé znění všech článků. Ucelené zpravodajství z regionu, domova i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Deníku, anebo ve zlevněné předplacené internetové verzi.
Aplikaci e-paper (elektronické vydání novin) najdete ve spodní části těchto webových stránek. Po připojení si pak můžete Deník v plném znění přečíst kdykoliv a kdekoliv na počítači nebo mobilním zařízení. Stránky i jednotlivé články můžete tisknout nebo archivovat.