Proto jsme požádali českotěšínské trenéry Lukáše Rakowskeho a Michala Matlocha ,aby poodhalili něco z jejich tréninkových plánů.
Co jste připravili pro své svěřence, abyste byli znovu úspěšní?
Lukáš Rakowski: Zpravidla končíme přípravu na ledě v březnu, letos jsme to prodloužili a v dubnu jsme ještě tři týdny trénovali na ledě v polském Jastrzebiu. Pak už začala klasická šestitýdenní suchá příprava, která byla zaměřena na rozvíjení všeobecné pohybové přípravy a zdokonalení fyzické kondice.
Michal Matloch: Nezapomněli jsme ani na regeneraci, kompenzaci a protahování. Pro regeneraci jsme využívali zkušenosti fyzioterapeuta Dalibora Paseky při masážích, děti dále chodili do vířivky, kde si dopřály uvolnění a celkovou relaxaci organismu.

Kdy vyjedete znovu na led?
M. M.: V červenci budou děti první dva týdny odpočívat. V tom třetím bude následovat pětidenní soustředění na ledové ploše v Rosicích u Brna. Toto soustředění slouží k rozbruslení, případně pro vyzkoušení nových bruslí a k rámcové přípravě nových volných jízd. Pak už začne opravdová příprava na soustředěních v Ostravě, Orlové a letní přípravu ukončíme na ledě v Karviné.

Jak moc je letní příprava organizačně a finančně náročná?
L. R.: Je to velmi náročné jak pro nás, tak pro rodiče. Z výše uvedeného výčtu soustředění, jsme
v letní přípravě závislí na cizí zimní stadióny, kterých s letním provozem není v naší republice mnoho. Proto je někdy velmi složité se v požadovaném termínu dostat na led. Samozřejmě, že to souvisí se zvýšenými náklady na dopravu, nocleh, stravování a pronájem ledové plochy. To už většinou zůstává na rodičích. Když si uvědomíme, že na každou sezonu potřebují děti nové kostýmy, novou choreografii pro volnou jízdu a často i nové brusle, pak to není žádná legrace.

Jaké máte výkonnostní cíle pro nadcházející sezonu?
M. M.: Cíle si klademe vysoké. Chceme znovu uspět na pohárových závodech Českého krasobruslařského svazu, které jsou vstupenkou k nominaci na mistrovství republiky. Chceme, aby na příštím mistrovství republiky startovalo nejméně šest našich krasobruslařů. K tomu potřebujeme poctivou přípravu, zdraví a kus sportovního štěstíčka, ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. Takže doufáme, že se na mistrovství republiky neztratíme a svou účasti a výsledky budeme propagovat město i přilehlý region.