Naturální kulturistika se na rozdíl od té sportovní zaměřuje více na atletičnost a přirozený rozvoj těla při sportu. Samozřejmostí je přísný zakáz podpůrných nedovolených prostředků, které napomáhají k tvorbě svalové hmoty.

Jednou z nejvýraznějších osobností u nás a propagátorem naturální kulturistiky je Vladan Zamarský, mistr republiky a několikanásobný medailista z MČR, který akci pořádal.

„Díky tomu jsem měl možnost si to osahat i z té druhé, organizátorské stránky. Doporučoval bych to všem, protože připravit podobnou akci, i když jde jen o jednu z těch menších pohárových, není žádná legrace," uznal Zamarský po jejím skončení. Samotná příprava Grand Prix začala dotací od města a trvala přes půl roku.

Grand Prix v naturální kulturistice v Karviné.Zdroj: Milan Haluška

„Podařilo se nám zajistit finanční prostředky od sponzorů a hlavně od města, které podporuje i menší sporty, za což bych mu chtěl poděkovat. Díky tomu jsme si mohli dovolit akci připravit a zajistit ceny pro závodníky. Potěšilo mě, že jim samotným se to líbilo. Ohlasy jsme měli jen pozitivní, takže do budoucna zvažujeme o pořádání podobné akce," přiblížil Zamarský.

Do Karviné se sjela necelá padesátka dospělých závodníků a 17 dětí. I ty totiž v naturální kulturistice soutěží. „U nich je to rozděleno do čtyř věkových kategorií už od pěti let," přibližuje Zamarský. A co se hodnotí? „U dětí to samozřejmě není o nějaké vypracovanosti těl, jde spíše o představení gymnastických prvků, kde se hodnotí náročnost a choreogragie sestavy," upřesňuje Zamarský.

V Karviné se kromě českých a několika málo slovenských závodníků představil i jeden Lotyš. „Asi bychom nalákali i více závodníků, akce nám ale bohužel kolidovala s jedním podnikem v Rakousku, což nám nějaké lidi odčerpalo," uznal Zamarský, letošní vicemistr republiky z Chocně.

Podzimní část sezony bude nyní pokračovat dalšími závody s vrcholem na mistrovství Evropy.

Výsledky karvinské Grand Prix najdete na http://naturalsport.cz/grand-prix-karvina-2016-vysledky/.