Karvinští zajížděli do Lysé nad Labem a Prahy oslabeni o několik šachistů. Chyběli mezinárodní velmistři Alexandr Danin a Vladimír Sergejev, mezinárodní mistři Petr Poloch a Mateusz Kolosowski, i FIDE mistr Luboš Roško.

V prvním střetnutí s Výstavištěm Lysá nad Labem Karvinští na „natřískaný" domácí kolektiv nestačili. Lysá nastoupila se sedmi velmistry. Ačkoliv některé partie vypadaly zpočátku nadějně, s postupem času se ukazovalo, že hráči s titulem GM (mezinárodní velmistr) nemají ona dvě písmenka před svým jménem nadarmo.

Prohra 0,5:7,5 byla nepříjemná, ale za daných okolností nemohli Karvinští očekávat více. A tak se soustředili hlavně na druhý duel.

„Další den jsme se přemístili do Prahy a doufali, že nás soupeř podcení," prozradil zajímavou část taktiky kapitán ŠKK Karviná Lubomír Zimniok. Stejně jako Karviná je i ŠK ERA Poštovní spořitelna nováčkem soutěže a ačkoliv ani v tomto zápase nebyli Karvinští favoritem, dokázali nadměrnou bojovností a vynalézavostí zvítězit v poměru 4,5:3,5!

„Udrželi jsme tak naději na záchranu v extralize. Kdybychom prohráli, nevypadalo by to už moc dobře," přiznal Zimniok.

Karviná vyhrála v tomto důležitém utkání čtyři partie. Příkladem šel sám kapitán Lubomír Zimniok, který zvítězil nad Martinem Řehořkem, jenž má téměř o 200 bodů větší ratingové hodnocení ELO.

Další kolo je na programu 15. a 16. února kdy ŠK Karviná nastoupí proti vedoucímu 1. Novoborský ŠK a ŠK Zikuda Turnov. Po šesti kolech je Karviná jedenáctá se čtyřmi body.

VÝSLEDKY
Výstaviště Lysá nad Labem – ŠKK Karviná 7,5:0,5
Body ŠKK: Martin Jurčík 0,5.

ŠK ERA Poštovní spořitelna – ŠKK Karviná 3,5:4,5
Body ŠKK: Martin Jurčík, J. Sobek, Zimniok a R. Sobek po 1, Olšer 0,5.

Oldřich Horák