V roce, kdy si země připomíná oslavy sta let od vzniku Československa, vyznamenal Miloš Zeman celkem 41 osobností napříč spektrem různorodých oborů lidské činnosti.

Hlava státu udělila státní vyznamenání mimo jiné zpěvákům Michalu Davidovi, Ondřeji Hejmovi, hercům Jiřímu Krampolovi, Ivanu Vyskočilovi či třeba učitelce mateřské školy Darině Nešporové, která loni v červnu zachránila čtyři dětské životy.

Medaile Za Hrdinství in memoriam udělil Miloš Zeman štábním praporčíkům Kamilu Benešovi, Martinu Marcinovi a Patriku Štěpánkovi, kteří padli na začátku srpna při sebevražedném útoku v Afghánistánu.

Prezident uděloval i nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva. In memoriam jej udělil olympijskému medailistovi v gymnastice, hrdinovi odboje a bojovníkovi proti nacismu Janu Gajdošovi.

Přátelé Novak Djoković a Radek Štěpánek.
Český lev Štěpánek se rozloučil stylově. Dvakrát porazil Djokoviće

Medaili Za zásluhy udělil i pěti sportovcům. Dvojnásobné olympijské vítězce, snowboardistce a lyžařce Ester Ledecké, bronzovému medailistovi z ME, vítězi Ligy mistrů i Evropské ligy, fotbalistovi Petru Čechovi a trojici tenistů, dvojnásobné wimbledonské vítězce Petře Kvitové i tenisovým legendám Heleně Sukové, majitelce čtrnácti grandslamových titulů v ženské a smíšené čtyřhře, dvou olympijských stříber a vítězce Fed Cupu, i Radku Štěpánkovi, dvojnásobnému vítězi Davis Cupu a bronzovému medailistovi ze smíšené čtyřhry z olympiády.

„Pro všechny by měla být čest přijmout státní vyznamenání a já to také tak beru. Vnímám to jako poctu toho, na čem jsem celý život pracoval a odměnu za to, co jsem předváděl. Mou největší trofejí je momentálně čtyřměsíční dcera, ale určitě bude mít toto vyznamenání u mě doma čestné místo,“ vyjádřil se Štěpánek v rozhovoru pro Českou televizi.

Karvinským se daří vysoký presink. Ondřej Lingr (vpravo) odvádí v tomto směru skvělou práci.
Karviná nechce ustupovat ze své cesty
Prezident havířovského klubu Jaroslav Mrowiec.
Jaroslav Mrowiec: Udržet kvalitní úroveň hokeje v tomto regionu je náročné