Před sezonou došlo de facto ke sjednocení obou hráčských kolektivů s tím, že „to lepší a zkušenější" bude působit v extralize v dresu ostravského celku, zatímco v Havířově dostanou šanci ostatní hráči a mladí ragbisté.

Na konci soutěžního ročníku je jasné, že experiment nedopadl podle představ vedení obou klubů. Celkové resumé totiž nevyznívá nijak valně: poslední místo Mariánek v extralize (a sestup) a předposlední místo Havířova v první lize. A málem sestup, slušelo by se dodat.

Trenérský doyen havířovského ragby Radomír Kloda.

Havířovu skutečně po podzimní fázi soutěže reálně hrozil sesun do druhé ligy, což by pro klub takové tradice, který je zvyklý hrát spíš extraligu a v horším případě špici první ligy, bylo absolutně nedůstojné.

„Ještěže jsme na jaře dokázali napnout všechny plachty, jak se říká. Společným úsilím našich a ostravských hráčů jsme uhráli nějaké body, jaro měli výrazně lepší podzimu a povedlo se nám bodově dohnat Olomouc i Zlín a nechat hluboko za sebou pražskou Iuridicu. Ono tady nešlo jen o Havířov, ale vůbec o ragby v našem regionu, jehož jsme společně s ostravskými kolegy jedinými zástupci," správně upozornil Radomír Kloda, persona severomoravského, ale i českého ragby.

Už tak je smutné, že po velmi solidním podzimu a velmi tristním jaru sestupuje z extraligy společný ostravsko-havířovský tým. „Bohužel se nám to nepovedlo, ona celkově situace v českém ragby není zrovna utěšená. Scházejí zejména mladší hráči," upozornil na zásadní problém českého ragby Kloda.

I když zrovna v Havířově dostávali během sezony mladíci šanci poměrně značnou. „Pokud chceme nalézt alespoň nějaká pozitiva, musíme uznat, že mladí junioři v soutěži dospělých nasbírali nějaké zkušenosti a v příští sezoně už je mohou zúročit. Budou o tu jednu sezonu starší a zkušenější, přestože proces jejich herního vývoje bude samozřejmě pokračovat. To je běh na delší trať," pousmál se Kloda, mimochodem i vynikající mládežnický trenér.

Ragbisté Havířova (v růžovém) zakončili sezonu výhrou.

Jak dodal, spolupráci a vyhodnocení sezony v širším slova smyslu budou muset s ostravskými kolegy v Havířově ještě detailně probrat. „Myslím, že na to v červnu dojde řada. Problém je, že vinou sestupu teď budou v první lize oba celky. Musíme zvážit, jak v naší společné vizi pokračovat," upozornil havířovský kouč.

RC Havířov – RC Olomouc 33:26 (26:14)

V závěrečném prvoligovém kole přivítali ragbisté Havířova Hanáky a přestože již o nic nešlo, nehodlali se na zápas vykašlat a jen ho odchodit. Chtěli soupeři sportovně vrátit podzimní prohru z olomouckého hřiště. Povedlo se.

Domácí hráli s chutí a byli lepší svého soupeře. „Ten výsledek trochu zkresluje, jelikož jsme soupeři dovolili položit čtyři pětky," upozornil trenér Radomír Kloda.

Domácí však položili pětkrát a to udělalo Klodovi radost. „Nehráli jsme v poli úplně špatně, ale s bráněním sehranějších rojů ligových soupeřů jsme měli problémy vlastně celou sezonu. Nakonec jsme dosáhli na vítězství, a to se počítá. Sezonu jsme nekončili se sklopenými hlavami," pousmál se Kloda.

Body: Tremko 10, Havránek 8, Csernai 5, Veselý 5, Kratochvíl 5 – Varga 10, Mana 6, Novotný 5, Podesta 5. Rozhodčí: Kohout – Habrda, Klimek. Pětky: 5:4.