Havířov potvrdil zlepšenou formu, byť zcela podle představ trenéra Klody nehrál. „Ale je fajn, že se kluci kousli. Přišli i marodi, kteří se dali dokupy a někteří hráli se sebezapřením, takže jsme měli plnou střídačku. Za to bych kluky rád vyzdvihl," uznal Radomír Kloda.

Pozitivem byl i výkon útokové spojky Jaroslava Tomčíka, kterému to posledně moc nešlo, zato proti Olomouci byl všude a byl i nejlepším hráčem. „Hodně nám pomohl, má přehled, i když je už pomalejší. Celkově se všichni chlapci snažili a hráli dobře. Sice jim furt vytýkám to skládání, které ještě není ideální, ale máme celou zimu na to, abychom na tom zapracovali," zasmál se Kloda.

Ačkoliv výsledek vypadá jasně, tak jednoznačné to podle havířovského trenéra nebylo. „Herní výpadky tam byly, postupně jsme se však dostávali do herní pohody. Olomouc zlobila asi čtvrthodinu, naší výhodou bylo, že jsme prakticky každou třetí akci bodově zakončili, takže se hráči chytili a šli psychicky nahoru," pochvaloval si Kloda.

Vyzdvihl též hru v mlýnech, kde domácí měli nad Hanáky navrch. Důrazně zahráli rojníci Macháček a Olšanský. V obraně to trochu zaskřípalo, obě pětky soupeře byly zbytečné. „Olomouc využila našich chyb, také ztrát jsme se dopustili hodně, ale to bylo dáno tím, že jsme měli obrovské množství míčů, takže nějaké předhozy a chybičky tam logicky být musely. Nejsme Nový Zéland," zavtipkoval Kloda na adresu nových mistrů světa.

Kromě chyb však bylo také dost povedených akcí a výhra havířovských ragbistů byla plně zasloužená. Snad to bude znamenat povzbuzení pro poslední podzimní utkání doma s Přeloučí, které se hraje v neděli od 14 hodin na hřišti u Městské sportovní haly. „Tady bude otázka, v jaké sestavě k nám Přelouč přijede. Třeba Olomouc ji porazila, ale to soupeři chyběli její lídři," zauvažoval trenér Kloda.

RC Havířov – RC Olomouc 49:13 (21:8)

Body: Tomčík 19, Macháček 15, Veselý 5, Badura 5, Harenčák 5 – Hladík 10, Nevyjel 3. Rozhodčí: Oczadlý – Klimek, Střaslička. Pětky: 7:2. ŽK: Leroch – Nevyjel, Kalousek. Diváci: 120.

Kontumace na TatrovceSportovně technická komise České ragbyové unie kontumovala původně odložený zápas mezi Smíchovem B a Havířovem v neprospěch havířovského týmu.

V hlavním městě se mělo hrát na konci září, ale havířovští borci se kvůli nemocem nesešli v dostatečném počtu a pak se smíchovským klubem řešili listopadový termín dohrání zápasu. Tatra to ale postavila tak, že bude souhlasit s odehráním v náhradním termínu jen tehdy, když i odveta se bude hrát v Praze. Havířov s tím pochopitelně nesouhlasil, a když si spočítal, že dva tisíce administrativně pořádkové pokuty od disciplinárky jsou levnější než dvanáct tisíc za cestu do Prahy, tak oželel i ztrátu bodu.

STK tedy vynesla kontumační výsledek 30:0 pro Tatru Smíchov B, Havířovu se odečetl bod v tabulce a skóre minus třicet, což ale tým trenéra Radomíra Klody napravil v posledních dvou domácích zápasech s Ostravou i Olomoucí, kdy pokaždé získal bonusový bod za položení čtyř a více pětek.