Největší zastoupení má atletika. Karvinská rodačka a odchovankyně orlovské atletiky Denisa Rosolová, rozená Ščerbová, startuje v Londýně na své třetí olympiádě, přičemž pokaždé se na závodech pod pěti kruhy představila v jiné disciplíně.

Zatímco v Athénách 2004 startovala ještě jako dálkařka, v Pekingu před čtyřmi lety jako sedmibojařka a nyní jako čerstvá česká mistryně na 400 m překážek.

Bývalá atletka Vítkovic a momentálně USK Praha je sportovním obojživelníkem, vedle své původní disciplíny skoku do dálky zkoušela sedmiboj a objevila v sobě i vlohy pro rychlé běhy a letos dokonce pro „plůtky", tedy běh na 400 m překážek, přičemž se v této disciplíně okamžitě kvalifikovala do Londýna. Navíc brala ve své nové disciplíně stříbro z letošního ME v Helsinkách.

Denisa je několikanásobnou mistryní republiky ve skoku dalekém, v běhu na 200 m či v běhu na 400 m překážek, cenné kovy brala i na halových či otevřených mistrovstvích světa či Evropy a v Londýně ji ještě čeká finále běhu na 400 metrů přes překážky společně s další českou nadějí Zuzanou Hejnovou.

Její bývalý přítel Jaroslav Bába, také rodák z Karviné, ale jinak Havířovan, startoval na Olympiádě ve skoku vysokém. Jarda je už olympijským medailistou, v Athénách 2004 bral bronz a navázal na bronz ze stejného roku na MS z haly v Budapešti. Juniorského mistra Evropy brzdila v kariéře zranění, letošní olympijské hry v Londýně mu nevyšly, a tak na rozdíl od Rosolové už naději na medaili neživí.

V Londýně stále pokračuje i další Havířovan Pavel Maslák, velká naděje české atletiky. Při svém mládí se už stal mistrem Evropy v běhu na 400 m, je také domácím šampionem v běhu na 200 m. V obou disciplínách startuje i v Londýně.

Nejstarším olympionikem, jenž pochází z Karvinska, je tenista a daviscupový reprezentant Radek Štěpánek, narozený v Karviné. Vítěz grandslamové čtyřhry na Australian Open z letošního roku s Indem Leandrem Paesem si na olympijské trávě ve Wimbledonu střihnul hned tři soutěže, protože vedle dvouhry a mužské čtyřhry nastoupil také do čtyřhry smíšené, a to se stříbrnou medailistkou z letošní Olympiády Lucií Hradeckou. Na medaili ale Radek nedosáhl.

Čtěte také: Havířovský Jaroslav Bába do olympijského finále nedoskočil

Vše o olympiádě čtěte ZDE