Šachy mají v Karviné velkou tradici. Již málokdo ví, že tehdejší Baník ČSA Karviná byl v roce 1991 mistrem ČSFR. Ze současného kádru Šachového klubu Karviná tehdy v mistrovské sestavě byli i hráči Sobek, Michenka a Lys.

O dva roky později Karvinští hráli PMEZ, kterého se zúčastnilo osm celků. Zvítězila Paříž a Baník ČSA byl pátý.

Dnes bojují šachisté ŠK Karviná v první lize s velmi dobrými výsledky. V uplynulém ročníku skončili na třetím místě. Řada z nich se také zúčastnila nedávného mezinárodního turnaje O pohár primátora, který měl letos silnou konkurenci šesti velmistrů. Ale nevyhrál žádný z nich. Nečekaným vítězem byl karvinský rodák Vojtěch Zwardoň, kterého jsme požádali o rozhovor.

Co říkáte svému výsledku? Myslel jste, že vyhrajete?
Bylo to vše o štěstí. O mé výhře rozhodla až poslední deváté kolo s ruským velmistrem Ivanovem. Po sedmi tazích jsem nabídl soupeři remízu. On odmítl, takže se hrálo dále. Asi si věřil. Ale v koncovce jsem byl lepší a vyhrál. Celkově jsem na turnaji získal sedm bodů, nejvíce si cením dvou vítězství nad velmistry Sergejevem z Ukrajiny a právě Ivanovem. Stejný počet sedmi bodů měl na konci i Ukrajinec Andrejev, ale na pomocné body jsem byl lepší já.

Od kolika let hrajete šachy?
Asi tak od čtyř roků. Řídím se vždy tím, aby mě hra bavila. Tak chci také šachy hrát.

Studujete Masarykovu univerzitu a den před turnajem jste zvládl státnice. Budete pokračovat ve studiu?
Jsem na přírodovědecké fakultě, obor finanční a pojistná matematika. Promoci mám v říjnu. Chci ještě dva roky pokračovat v oboru finanční matematika.

Promlouvají nějak šachy do vysokoškolského studia?
Je to velká pomoc, hlavně bleskový maratón. Lépe se pak soustředím.

Kdo je podle vás nejlepším českým šachistou? A máte nějaký vzor?
Nejlepším hráčem je jednoznačně David Navara. V uplynulém roce dostudoval logiku, to oceňuji. Ale vzor žádný nemám. Chci být sám sebou a nechci se po nikom opičit.

Jak se připravujete na velké turnaje nebo na ligu?
Tak to je příprava a trénink. Příprava je tak dvě hodiny na konkrétního soupeře a trénink je na zahájení partie a na koncovku.

Už jste hrál na zahraničních turnajích?
Zajisté. Byl jsem v Polsku, Slovensku, Bulharsku nebo Německu.

Posledním rokem se hodně hovoří o tom, že chcete přestoupit do jiného oddílu? Jak to je?
Je to pravda. Už jsem podepsal přestup do Frýdku-Místku, ovšem v Karviné budu hostovat.

Oldřich Horák